Groote Wielen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Het natuurgebied de Groote Wielen (Grutte Wielen) ligt ten oosten van de Friese hoofdstad Leeuwarden (Nederland). Het wordt beheerd door It Fryske Gea. Het gebied bestaat uit de wateren de Groote Wielen, Houtwiel, Sierswiel en De Rijd. Daarnaast behoren ook de Rijperkerkerpolder (Ryptsjerksterpolder) en Binnemiede- en Weeshûspolder tot het natuurgebied. In het gebied liggen ook 2 zeer oude eendenkooien: de Kobbekoai en de Buismanskoai. Het gebied is aangewezen als vogelrichtlijngebied.


[bewerk] Het meer De Groote Wielen

De Groote Wielen (officieel, Fries: Grutte Wielen) is een meer ten oosten van Leeuwarden in Friesland (Nederland). Het ligt net ten noorden van de Groningerstraatweg (N355). In het noorden gaan de Groote Wielen over in het Houtwiel. In het oosten voert de Rijperkerkstervaart naar Rijperkerk. In het westen gaan de Groote Wielen over in de Wielhals en sluit aan op het Ouddeel.

Aan de zuidkant van het meer is een jachthaven, restaurant en een surfstrand.

De Groote Wielen wordt voor een groot gedeelte beheerd door It Fryske Gea als onderdeel van het natuurgebied de Groote Wielen. Dit gebied is aangewezen als vogelrichtlijngebied.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Groote_Wielen_%28natuurgebied%29; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen