Guatemala

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Guatemala, officieel de Republiek Guatemala, is een land in Centraal-Amerika, grenzend aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Guatemala heeft een uitermate gevarieerd landschap. In het centrum en noordwesten van het land bevindt zich een hoogvlakte met berg- en vulkaantoppen tot boven 4000 meter hoogte. In departement Petén bevinden zich de beroemde Mayaruïnes van Tikal. De zuidelijke kuststreek en het westen van Guatemala zijn relatief vlak en worden intensief gebruikt voor het verbouwen van suikerriet, fruitteelt en veeteelt. De hoofdstad van het land is Guatemala-Stad, dat gelegen is in het departement Guatemala.

[bewerk] Demografie

Bevolking

Mestiezen en blanken nemen bijna zestig procent van de bevolking in, zij worden Ladino's genoemd. De overige veertig procent bestaat uit Indigenas, beter bekend als Indianen, waarvan het overgrote deel Maya. De Mayavolkeren bestaan in Guatemala alleen al uit 23 verschillende groepen met onderling een andere taal. Andere indianenvolken zijn de Xinca en de Garifuna.

Taal

De officiële landstaal is het Spaans, maar een aanzienlijk deel van de bevolking spreekt Mayatalen voornamelijk K'iche', Kaqchikel, Q'eqchi en Mam. In sommige, meestal afgelegen delen, zijn delen van de Mayabevolking niet tweetalig.

Religie

De meest beleden godsdienst in Guatemala is het rooms-katholicisme, alhoewel het protestantisme de laatste decennia sterk in opkomst is. Meer dan een derde van de Guatemalteken is inmiddels protestant. Ongeveer 1% van de bevolking belijdt nog een oorspronkelijke indiaanse religie, hoewel de Maya's het katholicisme wel sterk vermengen met hun oorspronkelijke gebruiken.

[bewerk] Geografie

Guatemala ligt in Centraal-Amerika. In het zuiden grenst het aan de Grote Oceaan en in het noorden aan de Golf van Honduras. Het land is bergachtig, op de kustgebieden na. De noordelijke regio El Petén is een kalksteenplateau. Het grootste meer van het land is het Izabalmeer, dat in verbinding staat met de Golf van Honduras. Aan de andere kant van het land ligt het Meer van Atitlán, een door vulkanen omringd meer.

[bewerk] Klimaat

Het klimaat van Guatemala kent een nat seizoen (mei-november) en een droog seizoen (december-april). Alhoewel Guatemala in de tropische klimaatzone ligt en overwegend warm en zonnig weer kent, kunnen de plaatselijke weersomstandigheden hiervan flink afwijken, met name door de grote hoogteverschillen.

In Quetzaltenango is nachtvorst niet ongebruikelijk in de maanden oktober - december, terwijl enkele tientallen kilometers naar het zuiden de temperatuur zelden onder 15 graden Celsius komt.

Doordat Guatemala vrij ver westelijk ligt ten opzichte van het Caraïbisch gebied, komen orkanen er nauwelijks voor.

Steden

Met ongeveer een miljoen inwoners is Guatemala-Stad de grootste stad van het land. De daaropvolgende steden zijn Mixco, Villa Nueva, Petapa en San Juan Sacatepéquez. Deze steden liggen allemaal binnen de agglomeratie van Guatemala-Stad. Andere grote steden zijn Quetzaltenango, Escuintla, Chimaltenango, Chichicastenango en Huehuetenango. Toeristische steden zijn Antigua en Quetzaltenango.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Guatemala; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Guatemala"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen