Guatemala-Stad

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Straat Guatemala-Stad
Straat Guatemala-Stad

Guatemala-Stad is de hoofdstad en tevens grootste stad van Guatemala. Het heeft een bevolking van ongeveer 1.675.500 miljoen (2,5 miljoen met voorsteden). Het is de grootste stad van Centraal-Amerika. Guatemala-Stad is gelegen in een vallei in het zuiden van het land, waardoor luchtvervuiling vaak in de stad blijft hangen.

De restanten van Maya-stad Kaminaljuyu bevinden zich binnen de stadsgrenzen. In de beginperiode van de Spaanse kolonisatie was het een kleine stad genaamd El Carmen. Toen een aardbeving Antigua Guatemala, de voormalige hoofdstad van Guatemala, in 1775 vernietigde, werd de hoofdstad door de Spanjaarden verplaatst naar het hedendaagse Guatemala-Stad. Vele kunstschatten uit de kerken van Antigua zijn toen verplaatst naar de nieuwe kerken in Guatemala-Stad. De locatie is echter niet gevrijwaard van de aardbevingen, in 1976 is er grote schade aangericht met vele slachtoffers tijdens een zware aardbeving. Verder bevindt zich in het zuiden ook de actieve vulkaan Pacaya. Bij zware uitbarstingen kan het vliegverkeer hinder ondervinden.

De stad is ingedeeld in zonas welke vaak een schaakbordpatroon hebben. Zona 1 is het historische centrum met de kathedraal, het Palacio Nacional en diverse bezienswaardigheden. In Zona 10 bevinden zich de meeste ambassades, dure winkels en bedrijven. Het vliegveld La Aurora ligt in zona 13 in het zuiden van de stad op ongeveer 5 km van het centrum.

Tikal
Tikal

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • Museum Popol Vuh (grote verzameling Maya-oudheden),
  • Museum voor Moderne Kunst,
  • Museum Ixchel (verzameling Maya-kleding en -stoffen),
  • Museum Miraflores (met opgravingen uit Kaminaljuyu),
  • Palacio Nacional,
  • Kerk van La Merced (met kapel voor Sint Judas),
  • Dierentuin van La Aurora.

De stad heeft een buitengewoon slechte reputatie op het gebied van veiligheid. In bepaalde zones vinden regelmatig moorden plaats die vaak te maken hebben met de bendes (maras). Zakkenrollers komen veel voor, ook in het openbaar vervoer van de stad.


Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Guatemala-Stad; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen