Gulpen-Wittem

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Gulpen-Wittem De gemeente telt 14.847 inwoners en heeft een oppervlakte van 73,38 km² (waarvan 0,17 km² water).

Inhoud

[bewerk] Algemene Informatie

Gulpen-Wittem is op 1 januari 1999 ontstaan uit de samenvoeging van de gemeenten Gulpen en Wittem. Dit gebeurde op verzoek van de gemeenten zelf. Beide gemeenten telden ten tijde van de samenvoeging circa 8000 inwoners, maar Wittem was met 4250 hectare groter dan Gulpen met 3077 hectare. Het gemeentehuis van Gulpen bevond zich in het gelijknamige dorp en heeft thans in de nieuwe gemeente de functie als gemeentehuis behouden. Dat van Wittem bevond zich (sinds 1986) te Mechelen in een kasteelhoeve, thans in gebruik als "zorghotel".

De gemeente ligt in het Zuid-Limburgse Heuvelland en is zeer landelijk en rijk aan kastelen, vakwerkhuizen en andere oude monumentale boerderijen. Jaarlijks trekt Gulpen-Wittem vele toeristen aan uit het hele land vanwege het voor Nederland unieke glooiende landschap met haar beekdalen, vooral in de zomer. Het toeristische Miljoenenlijntje loopt door een gedeelte van de gemeente en heeft haltes te Eys en te Wijlre. In Gulpen-Wittem ligt de meest zuidelijke plek van Nederland, namelijk ter hoogte van grenspaal 12 bij het Belgische kasteel Beusdael. Het zuidelijkste kerkdorp bevindt zich in de gemeente Eijsden, maar de zuidelijkste plaats is een buurtschap ten zuiden van Epen.

Kernen

De gemeente Gulpen-Wittem telt 10 dorpen en 44 buurtschappen en gehuchten.

Dorpen en gehuchten

Gulpen

Wijlre

Eys

Mechelen

Partij-Wittem

Nijswiller

Epen

Reijmerstok

Slenaken

Wahlwiller

Etenaken

Euverem

Ingber

Schweiberg

Stokhem

Heijenrath

Trintelen

Eperheide

Hilleshagen

Elkenrade

Eyserheide

Beutenaken

Buurtschappen

Naast deze officiële kernen bevinden zich in de gemeente de volgende buurtschappen: Beertsenhoven, Berghem, Berghof, Billinghuizen, Bissen, Bommerig, Broek, Cartils, Crapoel, Dal Diependal, Dijk, Elzet, Gracht Burggraaf, Helle, Höfke, Hurpesch, De Hut, Kapolder, Kleeberg, Kosberg, Kuttingen, Landsrade, Overeys, Overgeul, Pesaken, Piepert, Plaat, Sinselbeek, Terpoorten, Terziet, Waterop.

[bewerk] Overnachtingen

Voor leuke arrangementen voor een weekendje weg, of even tot rust komen in Gulpen, klikt u op onderstaande link:

Hoteltips in Gulpen

[bewerk] Dagje Uit

Voor de evenementenkalender klikt u op onderstaande link:

Evenementenkalender

[bewerk] Avondje Uit

Het centrum van Gulpen kent een bloeiend uitgaansleven. Rond en in de omgeving van het schilderachtig marktplein treft u tal van bijzondere horecabedrijven aan: van een rustieke herberg, een exclusief restaurant, een sportcafé tot en met een disco.

[bewerk] Bedrijfsuitje

Bedrijfsuitje in Limburg

[bewerk] Fun Shopping

Koopavonden zijn er in Gulpen op donderdag en vrijdag. Op donderdagochtend vindt er de wekelijkse warenmarkt plaats en op zondag is er een Bourgondische Streekmarkt met gevarieerde, maar vooral lekkere producten uit Limburg en de grensregio’s.

[bewerk] Kunst en Cultuur

  • De gemeente Gulpen-Wittem kent enkele jaarlijks terugkerende evenementen: orgelconcerten in de kerk van Wijlre, Muziekdagen Eys, Kunstdagen Gulpen-Wittem, kunstroute Poorten van Reijmerstok, concerten in de kloosterbibliotheek, concerten door lokale verenigingen, toneeluitvoeringen door plaatselijke verenigingen, carnavalsactiviteiten en uiteraard de schuttersfeesten die door de plaatselijke schutterijen worden georganiseerd.
  • In de hellingen bij Wahlwiller bevinden zich drie wijngaarden. Ook op de hellingen bij Eys en Stokhem liggen wijngaarden. Wahlwiller mag zich dan ook met recht 'wijndorp' noemen. Bekend zijn ook de Luikse marktfeesten te Wahlwiller.
  • In Wijlre vertrekt de stoomtrein. Wittem heeft grote bekendheid als pelgrimsoord vanwege de verering van de Heilige Gerardus van Majella.
  • De Gulpener Bierfeesten (altijd het derde weekend in augustus), de Nacht van Gulpen (een wandeltocht van 70 km!) en de Hubertus Jaarmarkt (3 november) zijn evenementen die nationale en internationale bekendheid hebben en van heinde en verre mensen aantrekken.

[bewerk] Sport en Recreatie

  • Voor de automobilist, fietser, wandelaar en ruiter zijn verschillende routes uitgezet, parkeer- en picknickplaatsen aangelegd en uitzichtpunten bereikbaar gemaakt. In totaal is er 330 km wandelpad, 20 km fietspad en 4 km ruiterpad. Er zijn 61 recreatieve wandelroutes van verschillende afstanden (2 tot 8 km) aangegeven, die onderdeel uitmaken van een heel netwerk in de regio. Daarnaast zijn er verschillende streekpaden en lange afstandswandelpaden. Nieuw is het wandelpad van de bron tot monding van de Geul.

Ook is er een fietspadenknooppuntensysteem; een netwerk van fietspaden over gemeente- en landsgrens heen. Daarnaast zijn er voor het ruigere werk nog twee mountainbikeroutes van elk 25 km uitgezet.

  • Naar de activiteiten voor fiets en wandel liefhebbers, zijn er ook tal van andere activiteiten te doen:Zwembad Mosaqua, een sport- en adventurecentrum, een stoomtrein, een schaapskudde, een kaarsenfabriek, 2 bierbrouwerijen, watermolens en kastelen.

[bewerk] Vervoer

Gulpen-Wittem is gelegen in zuidelijk Limburg. De provincialeweg N 278, tussen Maastricht-Vaals, doorsnijdt de gemeente. Veolia verzorgt busverbindingen met omliggende gemeenten o.a. Vaals en Valkenburg aan de Geul en de steden Maastricht, Heerlen en Aachen.

[bewerk] Fiets en Autoverhuur

Er zijn helaas geen bedrijven in Gulpen-Wittem welke fietsen en/of auto's verhuren.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Gulpen-Wittem; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen