Győr

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Natuur
Natuur

Győr is een stad in het noordwesten van Hongarije aan de verkeersroutes van Wenen naar Boedapest. De stad is de belangrijkste stad in de Kleine Hongaarse Laagvlakte (Kisalföld) en de zesde van het land. Győr is het bestuurscentrum van het comitaat Győr-Moson-Sopron en is 1970 een "stad met comitaatsrecht" (megyei jogú város). Győr ligt aan de monding van de Rába en de kleinere Rábca in een zijarm van de Donau (de Mosoni Duna); aan de Rába dankt de stad haar historische Duitse naam Raab. Het is een van de belangrijkste industriesteden van Hongarije (machinebouw, textiel).

[bewerk] Stadsbeeld

Het oudste gedeelte van Győr is de noordwestelijke hoek van de binnenstad, waar zich de Káptalanheuvel met de kathedraal en resten van de bisschoppelijke burcht bevinden. De kathedraal dateert uit de elfde eeuw, maar is in zijn huidige vorm barok. Twee andere barokke kerken in de stad zijn de karmelietenkerk (Athanasius Wittwer, 1721-1725) en de oudere benedictijnerkerk (Baccio del Bianco, 1634-1641), die door de jezuïeten is gebouwd. De laatste kerk staat aan het Széchenyiplein, het voornaamste plein in Győr. Het zuidelijke gedeelte van de binnenstad wordt gedomineerd door het neobarokke stadhuis (Jenő Hübner, 1886-1889). Op korte afstand hiervan bevindt zich het hoofdstation. Het stadsdeel tussen de mondingen van de Rába en de Rábca heet Újváros (=Nieuwstad) en dateert uit de 17de eeuw. Tussen Újváros en de binnenstad bevindt zich op een eilandje in de Rába een park.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Győr; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Gy%C5%91r"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen