Hardenberg

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Zicht op Hardenberg
Zicht op Hardenberg
Station Hardenberg
Station Hardenberg

Hardenberg is een stad met stadsrechten aan de Overijsselse Vecht in de Nederlandse provincie Overijssel.

In Hardenberg staat het gemeentehuis van de gelijknamige gemeente die na de gemeentelijke herindeling van 2001 ontstaan is uit de gemeenten Hardenberg (in 1941 ontstaan uit de gemeenten Stad Hardenberg en Ambt Hardenberg), Avereest en Gramsbergen. Het inwonertal van deze gemeente op 1 augustus 2006 bedroeg 58.006 (bron: CBS) en de oppervlakte 317,24 km². Hardenberg zelf heeft 17200 inwoners.

Inhoud

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Hardenberg in de provincie Overijssel
  • Bent u op zoek naar een leuk arrangement in de regio Sallandse Heuvelrug

[bewerk] Geschiedenis

Aanvankelijk lag dicht bij de plaats waar nu Hardenberg ligt, de nederzetting Nijenstede. Naast deze nederzetting werd een bisschoppelijk kasteel op de Herdenberch gebouwd.

Door de toegenomen industrie is Hardenberg behoorlijk gegroeid. In de jaren zestig werd het dorp Heemse geannexeerd, in de jaren zeventig het dorp Baalder. Anno 2003 breidt Hardenberg zich uit richting Collendoorn. De kern heeft nu 17.383 inwoners. Sinds een paar jaren heeft Hardenberg een nieuw industrieterrein (Haardijk) en een nieuwe woonwijk (De Marslanden) in aanbouw, waarvan de eerste fases afgerond zijn. Aan de andere kant van het kanaal Almelo-De Haandrik wordt ook een nieuw industrieterrein aangelegd, namelijk De Broeklanden. Hier is ook een nieuwe verbindingsweg met Duitsland aangelegd. De stad Hardenberg gaat de komende jaren een metamorfose in: een stadsvernieuwing, waarbij enkele straten gemoderniseerd zullen worden. Ook zullen er in het centrum een aantal nieuwe gebouwen gebouwd worden, zoals winkels en appartementen. Ook de infrastructuur van Hardenberg wordt de komende jaren verbeterd om het verkeer soepel te verwerken.

[bewerk] Godsdienst

Hardenberg is in religieus opzicht voornamelijk protestants. Met name de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) is sterk vertegenwoordigd, zowel op godsdienstig als ook op sociaal-economisch gebied. Zij beschikt over vier kerkgebouwen verdeeld over vijf kerkelijke gemeentes (kerkelijke gemeente Hardenberg Centrum komt samen in de Petrakerk, Baalder, Baalderveld-Oost en Baalderveld-Zuid in Het Morgenlicht, Heemse in de Kandelaarkerk) Sinds juni/juli 2007 is het nieuwe kerkgebouw De Levensbron en kerkelijke gemeente Marslanden erbij gekomen. Ook de gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland hebben een groot aantal leden: de Nederlands-hervormde gemeente, die twee gemeenten heeft (eveneens Hardenberg en Heemse) en de Gereformeerde Kerk van Hardenberg, die in 1999 gefuseerd is met die van Heemse. Overigens zijn de Hervormde gemeenten van Hardenberg en Heemse in maart 2006 gefuseerd met de Gereformeerde kerk Hardenberg-Heemse. Zij vormen thans de Protestantse Gemeente Hardenberg-Heemse. Hardenberg heeft ook een Rooms-Katholieke parochie. Voor de Tweede Wereldoorlog was er een joodse gemeenschap met een synagoge. Deze synagoge is rond eind jaren '70, begin jaren '80 afgebroken. Net buiten de stad ligt het zogenaamde 'Jodenbergje'. Hier werden van 1761 tot 1910 overleden Joden begraven, omdat dit niet in de stad mocht.

[bewerk] Toerisme

In de jaren '80 van de 20ste eeuw is het belang van toerisme rond Hardenberg sterk toegenomen. Hardenberg profileert zich in de zomermaanden als "klepperstad" en organiseert onder die vlag veel activiteiten. Te Hardenberg staat nog één molen De Oele Mölle.

[bewerk] Markante punten in Hardenberg


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Hardenberg; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen