Hasselt

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Hasselt

Hasselt (Nedersaksisch: Asselt) is een stad in de gemeente Zwartewaterland, Overijssel, gelegen aan het Zwarte Water.

Hasselt is ontstaan in de 9e eeuw. In 1252 kreeg het stadsrechten, en in 1350 werd het lid van de Hanze. Het kanaal van Dedemsvaart liep tot eind jaren '60 van de 20e eeuw van Hasselt tot Gramsbergen. Maar het kanaal is tegenwoordig in Hasselt gedempt.

Tot 2001 was Hasselt een zelfstandige gemeente, daarna ging het met de buurgemeenten Genemuiden en Zwartsluis op in Zwartewaterland. Het gemeentehuis van Zwartewaterland bevindt zich in Hasselt.

In 2004 is Hasselt te zien in televisiereclames van de ministeries van V&W en VROM voor de promotie van Het Nieuwe Rijden. In deze reclames zijn de broers Ko en Luuk Doeks (De Doeks uut Hasselt) qua rijstijl de tegenpolen van Bo en Luke Duke uit de Amerikaanse televisieserie The Dukes of Hazzard.

Bezienswaardigheden: de Grote of Stephanuskerk (zie foto),het historische voormalige stadhuis, korenmolen "de Zwaluw" en de kalkovens.

Elke donderdagmiddag is er markt aan de H.A.W. v/d Vechtlaan.

In de laatste week van augustus word er het euifeest gevierd. In deze week werd vroeger de geslaagde oogst gevierd. Dit feest is uitgegroeid tot een gezellig dorpsfeest met allerlei activiteiten in en rond het centrum van Hasselt.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Hasselt; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Hasselt"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen