Hawaï

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Hawaï of Hawaii is de vijftigste staat van de staten van de Verenigde Staten. De hoofdstad is Honolulu. De staat telt circa 1.260.000 inwoners. De standaardafkorting voor Hawaï is HI.

Op Recreatief.nl kunt u ook prachtige vakanties naar Hawaii boeken. Wat dacht u van een vakantie hawaii, of misschien zelfs een huwelijksreis hawaii?

Inhoud

[bewerk] Eilanden

De staat bestaat uit 137 vulkanische eilanden (waarvan de meeste klein en onbewoond) in het midden van de Stille Oceaan, waarvan de belangrijkste worden gevormd door de Hawaïaanse eilanden, een archipel met 19 eilanden. Er zijn 8 grote eilanden; van west naar oost:

[bewerk] Geologie

De eilanden zijn van vulkanische oorsprong: Ze liggen op een zogenaamde hotspot, waar magma vanuit het binnenste van de aarde als lava naar buiten komt. Omdat de aardkorst ten opzichte van de hot spot beweegt, ontstond er zo een rij van eilanden van west naar oost, waarbij de oudste, dode vulkanen in het westen liggen en de jongste, actieve in het oosten. Momenteel zijn de vulkanen Kilauea en Mauna Loa op het grootste eiland Hawaï nog steeds zeer actief; mogelijk geldt dit ook voor Hualalai. Mauna Kea is een slapende vulkaan. Kilauea, in het Volcanoes National Park, heeft bijna continu uitbarstingen, die door toeristen goed bezocht kunnen worden. Mauna Loa heeft ongeveer elke 20 jaar een nieuwe uitbarsting, voor Mauna Kea wordt een uitbarsting elke 4000 jaar niet uitgesloten.

Nog 30 km verder naar het oosten, ver onder de zeeoppervlakte, werkt een nieuwe vulkaan, Loihi, aan de opbouw van een nieuw eiland dat over 10.000 jaar boven het zeeniveau uit zal komen.

Mauna Kea is, van de voet tot de top gemeten, de hoogste berg ter wereld: de berg rijst 10.203 meter uit boven de zeebodem, en 4207 meter boven zeeniveau. Mauna Loa is de zwaarste berg ter wereld; hij is slechts enkele meters lager dan Mauna Kea, maar heeft een bredere basis.

De berg Haleakala, een vulkaan op Maui, is bij toeristen bijzonder geliefd. Het is eenvoudig om in een gehuurde auto de 55 km lange weg naar de top af te leggen. Helemaal bovenop de berg is een parkeerplaats. Veel toeristen gaan naar de top van Haleakala om de zonsopgang of zonsondergang daar te bewonderen. De vulkaan is onderdeel van het nationaal park Haleakala.

[bewerk] Klimaat

Het weer in Hawaï is vrijwel constant en er zijn ook weinig temperatuurverschillen. In Hawaï onderscheidt men twee seizoenen, de zomer en de winter. De zomer begint in mei en eindigt in oktober en wordt ook het Kau genoemd. De winter begint in november en eindigt in april. Dat seizoen wordt ook het Ho'oilo genoemd. De dagtemperaturen in de zomer zijn rond 29,4 °C. In de winter is de gemiddelde temperatuur 26,6 °C. De nachttemperatuur bedraagt respectievelijk gemiddeld 19,4 °C en 15,6 °C.

[bewerk] Cultuur

Luau voorstelling
Luau voorstelling
Hula dans
Hula dans

Hoewel de oorspronkelijke bevolking nu een minderheid in eigen land is, is er toch van hun vriendelijke Aloha-geest nog veel te bespeuren. Een aantal oude Hawaïaanse gewoontes die door de toeristenindustrie zijn overgenomen, zijn de luau, de traditionele Huladans die voor de toeristen wel wat is aangepast en de lei. Daarnaast is er sinds 1970 een opleving van de traditionele hula, waarbij grote aandacht wordt besteed aan de traditionele gebruiken.

Muziek

Muziek uit Hawaï is bekend wegens de ukelele en de slack-key gitaar.

In de periode van 1830 tot 1950 is het gebruik van Hawaïaans als eerste taal sterk achteruit gegaan, en nu spreken nog maar weinig inwoners Hawaïaans als moedertaal. Nu wordt er vooral Engels gesproken. De taal heeft echter in de jaren vijftig meer belangstelling gekregen. Sinds 1978 is het een van de twee officiële talen van de staat Hawaï, en geven de openbare scholen les in de Hawaïaanse taal. Er zijn ook scholen, zoals de Kamehameha Schools, die alleen toegankelijk zijn voor kinderen die afstammen van de oorspronkelijke bewoners, en waar sterk de nadruk wordt gelegd op de Hawaïaanse taal en cultuur.Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Hawaï; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen