Het DAF Museum, Eindhoven

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het DAF Museum is een museum in Eindhoven dat zich richt op de geschiedenis van van Doorne's Automobiel Fabriek, kortweg DAF.

In het museum zijn vooral veel DAF-voertuigen tentoongesteld, waaronder sportwagens en prototypes. Veel van deze prototypes zijn auto's die nooit in productie zijn genomen. Een voorbeeld is de koninklijke strandauto, die door Michelotti werd ontworpen op basis van een DAF 33 en als strandwagen dienst deed in Porte Ercole. Ook voor de grote collectie van vrachtwagens is een deel van het museum ingericht. Centraal in dit deel van het museum staan de trucks van 'toen', waaronder vrachtauto's, autobussen en speciale voertuigen zoals legertrucks, brandweerwagens, een betonmixer en een takelwagen. Er is ook een aantal race- en rallytrucks tentoongesteld waaronder de Turbo-Twin, de winnende rallytruck van Jan de Rooy uit 1986. Een van de laatste aanwinsten is de "koninklijke bus" van de Nederlandse koninklijke familie.

Op de eerste verdieping van het museum is een overzicht van de DAF personenautohistorie te bezichtigen. Er staan bijna honderd verschillende DAF personenauto's en voertuigen die daarvan zijn afgeleid. Ook de geschiedenis van de Variomatic oftewel "het pientere pookje" is te zien tot en met de CVT die anno 2007 door vele automerken als automatische versnellingsbak wordt gebruikt.

[bewerk] Praktische informatie

Het museum is te vinden aan de Tongelresestraat 27 te Eindhoven. Van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot en met 17.00 uur is het museum geopend. Daarnaast zijn er buitengewone openingsdagen die op de website worden vermeld. Ook de toegangsprijzen staan daar vermeld.

[bewerk] Het gebouw

Het museum is gevestigd in het pand van de voormalige stoombierbrouwerij De Valk. Later was er de ijsfabriek Coolen gevestigd. Het pand dateert van 1884 en is een Rijksmonument. In 1893 werd aan de linkerzijde een gepleisterde aanbouw met kantoorruimte bijgebouwd. Rond 1920 werd aan de rechterzijde een silo met hijsinrichting gebouwd.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel DAF Museum; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen