Het Mauritshuis, Den Haag

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Mauritshuis is een Rijksmuseum in Den Haag dat vooral 17e eeuwse schilderkunst (uit de Gouden Eeuw) in de collectie heeft. Het Mauritshuis ligt aan de Korte Vijverberg 8 in Den Haag. Naast het Mauritshuis ligt het Torentje, de werkkamer van de minister-president, en erachter de Hofvijver. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

[bewerk] Geschiedenis

Oorspronkelijk was het gebouw het paleis van graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, die gouverneur-generaal was van Nederlands-Brazilië. Het paleis is in 1640 gebouwd door Jacob van Campen en Pieter Post in classicistische bouwstijl, die sterk beïnvloed werd door de Italiaanse architectuur.

De gevel van het gebouw heeft een kroonlijst gedragen door Ionische zuilen met de bekende krul in het kapiteel. Ook doordat het middengedeelte wit is en iets naar voren staat, heeft het gebouw wel iets weg van een Romeinse tempel. Het gebruik van deze bouwstijl werd door hofkringen gebruikt om zichzelf als aanhanger van het humanisme te manifesteren.

Vanaf 1685 was het Mauritshuis een Hotel van staat. Buitenlandse gasten die op bezoek kwamen bij de Staten-Generaal logeerden eerst in het Mauritshuis.

In 1704 werd het Mauritshuis door brand zwaar beschadigd. De herbouw werd voltooid in 1720. Op de begane grond is nog de gouden feestzaal te herkennen.

Als museum bestaat het Mauritshuis sinds 1822. Het is een intiem museum met kleine zalen, die door het bijzondere interieur tot hun recht komen.

[bewerk] Collectie

De collectie omvat werken van wereldberoemde kunstschilders uit de barok zoals:

  • Rembrandt (Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp uit 1632)
  • Carel Fabritius (Het puttertje)
  • Vermeer (Het meisje met de parel, Gezicht op Delft en Diana en haar Nimfen)
  • Het Mauritshuis heeft ook schilderijen van Paulus Potter (De stier uit 1647), Jan Steen, Frans Hals en Roelant Savery.

[bewerk] Bekende werken in het Mauritshuis

Afbeelding:120px-Rembrandt_Harmensz__van_Rijn_007.jpg Afbeelding:120px-Paulus_Potter_-_De_Stier.jpg Afbeelding:120px-Frans_Hals_-_Lachende_jongen.jpg


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Mauritshuis; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen