Het Olympisch Stadion, Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Olympisch Stadion is een stadion met atletiekbaan in Amsterdam, gelegen aan het Stadionplein in het Stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid. Het stadion is gebouwd voor de Olympische Spelen van 1928 en verving daarmee het oude stadion uit 1914 dat er tegenover stond.

Inhoud

[bewerk] Architectuur

De architect was Jan Wils, destijds een protégé van H.P. Berlage, de bekende architect van de Beurs van Berlage in Amsterdam. De oorspronkelijke capaciteit was 34.000 toeschouwers.

Wils heeft het gebouw ontworpen in de "functionele stijl", populair in die tijd. Met zijn strakke uiterlijk en fraaie bakstenen constructie paste het stadion ook nog in de omliggende buurt, het Plan Zuid van Berlage. Het was de eerste keer dat een Olympische Vlam brandde tijdens de Spelen.

[bewerk] Gebruik

Na de Spelen van 1928 is het stadion een belangrijk nationaal podium geworden. Al in jaren dertig begon het concurrentie te ondervinden van de nieuwe, veel grotere Kuip in Rotterdam. In 1937 werd een tweede ring toegevoegd, waardoor de capaciteit toenam tot 64.000 toeschouwers.

Het stadion is thuisstadion geweest van Blauw-Wit, DWS en het (verdwenen) FC Amsterdam, en was tot 1996 uitwijkstadion voor grote thuiswedstrijden van AFC Ajax. Sinds de renovatie is het ongeschikt voor grote voetbalwedstrijden. Het wordt nog steeds gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder atletiekwedstrijden. Sinds 2005 is er het museum Olympic Experience Amsterdam gevestigd. ook word er door Phanos gebruik van gemaakt voor enkele wedstrijden.

[bewerk] Verloop en renovatie

De toegevoegde tweede ring uit 1937, ook door Wils ontworpen, heeft het oorspronkelijke ontwerp grotendeels verborgen.

In de jaren zestig begonnen andere gebouwen zoals de Amsterdamse RAI en Utrechtse Jaarbeurs steeds meer evenementen over te nemen, en het gebouw raakte in de vergetelheid als locatie voor evenementen.

In 1987 maakte de gemeente Amsterdam plannen bekend om het stadion te slopen en woningen op het terrein te bouwen. Echter op dat moment begon de Rijksdienst van Monumentenzorg een inventarisatie van interessante gebouwen uit de periode 1850-1940, die eerder niet in beschouwing genomen waren. Het Olympisch Stadion werd gezien als een belangrijk historisch gebouw, en werd op de monumentenlijst gezet.

In 1996 werd een reddings- en exploitatieplan opgezet met een budget van 23 miljoen gulden (10 mln euro). Redders van het stadion waren Bram Mulder, Piet Kranenberg en Otto Roffel. Het jaar daarna begon de renovatie. De renovatie geschiedde door de Amsterdam architect André van Stigt. Hij heeft gebruikgemaakt van de originele bouwtekeningen van Jan Wils om de oorspronkelijk vorm van 1928 te herstellen. De tweede ring van 1937 is dan ook weggehaald, evenals de betonnen wielerbaan. Het Olympisch Stadion is nu (weer) een belangrijk voorbeeld van de bouwstijl van de Amsterdamse School.

Het vernieuwde stadion werd ingewijd op 13 mei 2000 door prins Willem-Alexander.

In 2003 is een ontwerp voor de openbare ruimte rond het Olympisch Stadion gemaakt door Buro Sant & Co. Het terrein wordt geschikt gemaakt voor het houden van kleine en grote evenementen, ook komen er een basketbalveld, een jeux de boules-zone en in de zomer een beachvolleybalveld. Aan de westzijde van het terrein zal een steiger worden aangelegd waar plezierboten en rondvaartboten (tijdelijk) kunnen aanleggen. Rondom het stadion en op het voorplein komt speciale verlichting, die door lichtkunstenaar Henk van der Geest is ontworpen. Begin 2007 zijn de werkzaamheden gereed.

[bewerk] Belangrijke evenementen

  • 1928 Olympische Spelen
  • 1962 Finale Europacup I Benfica - Real Madrid 5 - 3
  • 1977 Finale Europacup II Hamburger SV - Anderlecht 2 - 0


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Olympisch Stadion; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen