Het Tropenmuseum, Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Tropenmuseum is een volkenkundig museum in Amsterdam-Oost met een verzameling over etnografie en producten uit tropische gebieden.

Inhoud

[bewerk] Organisatie

Het Tropenmuseum maakt deel uit van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, (kortweg ook wel Tropeninstituut genoemd en vaak afgekort tot KIT). Het is een voortzetting van het Koloniaal Museum dat in 1864 te Haarlem werd opgericht. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen is een kennis- en expertisecentrum voor internationale en interculturele samenwerking.

[bewerk] Collectie

Het Tropenmuseum bevat zowel traditionele als moderne (kunst)objecten, geluidsfragmenten en videobeelden en geeft een beeld van zowel de levende tradities als de geschiedenis van verschillende wereldculturen.

Kern van het Tropenmuseum vormen de samengevoegde collecties van het 19de-eeuwse Koloniaal Museum te Haarlem en de oude etnografische verzameling van Artis.

De collectie bevat ruim 175.000 voorwerpen en 80.000 historische foto's. Naast schilderijen omvat de verzameling een collectie textiel uit Indonesiƫ en vele objecten uit Nieuw-Guinea en Suriname.

[bewerk] Gebouw

Het Koninlijk Instituut voor de Tropen is gebouwd op het terrein van de voormalige Oosterbegraafplaats naar het ontwerp van de architecten J.J. Van Nieukerken en M.A. van Nieukerken en in 1926 voltooid.

[bewerk] Literatuur

  • Duuren, David van, 125 jaar verzamelen: Tropenmuseum Amsterdam. Amsterdam: KIT, 1990.
  • Duuren, David van, "New Guinea: Ritual Traditions. The Oceanic Installation at the Tropenmuseum", in: Tribal Arts, nr. 45, Summer 2007, pp. 76-84.
  • Jans, Huub, Koninklijk Instituut voor de Tropen. Honderdzestig meter Mauritskade. Amsterdam: Stafbureau In- en Externe Relaties KIT, 1976.
  • Jans, Huub en Hans van den Brink, Tropen in Amsterdam: 70 jaar Koninklijk Instituut voor de Tropen. Amsterdam: KIT, z.j.
  • Woudsma, J. Een markant gebouw in Amsterdam-Oost. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Amsterdam: KIT Publishers, 2004.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Het Tropenmuseum; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen