Het Vrijthof, Maastricht

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Vrijthof is een plein in het centrum van Maastricht. Het was het vrijthof van de Sint-Servaasbasiliek.

Naast deze kerk vindt men er ook de Sint-Janskerk, het Theater aan het Vrijthof en het Spaans Gouvernement. Daarnaast vindt men aan het plein vele cafés en restaurants, waaronder een McDonald's. Wegens het historische karakter van het plein dat behouden diende te blijven, heeft deze McDonald's een minder uitbundige uitstraling. Het logo in goudkleur in plaats van felgeel en geen reclame hoger dan de 1e verdieping.

De klok in de noord-oosthoek van het plein is een bekende ontmoetingsplaats. Het is een Maastrichtse traditie om bij deze klok met je (blind) date af te spreken, maar ook voor 'gewone' afspraken is deze plek zeer in trek.

Verschillende Maastrichtse evenementen vinden op het Vrijthof plaats, zoals Winterland, de Maastrichtse kermis en het Preuvenemint. Ook gaf stadsidool André Rieu verschillende grote Vrijthofconcerten. Meestal is het Vrijthof echter een grote lege ruimte. In vroegere tijden was het plein ook het centrum voor alle militaire activiteiten, onder meer door de oude Hoofdwacht die zich nog steeds aan het Vrijthof bevindt.

Onder het Vrijthof bevindt zich een parkeergarage, geëxploiteerd door Q-Park, voor auto's en fietsen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Vrijthof Maastricht; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen