Hilversum

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Hilversum is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland en de belangrijkste plaats in de landstreek Het Gooi; de plaats huisvest veel landelijke omroepbedrijven. De gemeente heeft 83.660 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) op een oppervlakte van 46,19 km² (waarvan 0,21 km² water).

Inhoud

[bewerk] Ligging

Hilversum ligt op de zanderige, heuvelachtige delen van het Gooi, en heeft een station aan de Gooilijn (Amsterdam/Schiphol-Amersfoort), die hier een aftakking heeft naar Utrecht. Hilversum heeft drie stations: Hilversum (Centraal), Hilversum Noord en Hilversum Sportpark. Hilversum ligt in de oksel van het knooppunt Eemnes van de rijkswegen A1 en A27. Omliggende plaatsen zijn Nieuw-Loosdrecht, Bussum, Blaricum, Lage Vuursche, Hollandsche Rading, Maartensdijk, 's-Graveland, Laren, Kortenhoef en Ankeveen.

Hilversum bestaat uit de wijken Centrum, Trompenberg, Boomberg, Nimrodpark, Hilversum-Noord (oftewel Over-het-spoor) met De Lieberg, Erfgooiersbuurt, Wetenschapsbuurt, Astronomische buurt, verder de Kerkelanden/Zeverijn, Hilversum-Zuid, de schrijversbuurt, de Indische buurt, De Hoorneboeg, Crailo, Van Riebeeckkwartier en de Hilversumse Meent.

De Oude Haven in het zuidwesten ligt aan het uiteinde van de Gooische Vaart. De aanleg van de vaart tussen 's Graveland en Hilversum deed men in etappes, zodat die 240 jaar vergde. In 1876 werd de vaart voltooid. Later werd een moderne haven gegraven, met daaromheen een industrieterrein. Er is ook een sporthaven.

In het zuidwesten van de gemeente ligt het Vliegveld Hilversum. Daarnaast ligt het voormalige Marine Opleidingskamp (MOK), nu Korporaal Van Oudheusdenkazerne van de medische troepen.

Natuur Hilversum, dat door veel oorspronkelijke bewoners nog altijd als een dorp wordt betiteld (het heeft nooit stadsrechten gekregen), is een tuinstad, een gemeente met veel groen en omgeven door natuurgebieden. Een unieke karakteristieke eigenschap is de nog altijd vaak natuurlijke overgang tussen bebouwing en omringende natuur. Hilversum werd ook wel aangeduid als 'villadorp', vanwege het grote aantal villa's met de daarbij behorende grote tuinen. De opmerkelijkste tuin is wel die van het Pinetum Blijdenstein, een tuin met aan verzameling pijnbomen, waaronder vele exoten, zoals de sequoia. De zandgrond maakt echter intensieve verzorging van tuinen nodig. Deze was vóór de oorlog vanzelfsprekend, maar daarna niet meer, onder meer door de gestegen lonen (tuinlieden).

Hilversum wordt omringd door het Laarder Wasmeer, de lager gelegen veenafgravingen nu bekend als de Loosdrechtse- en Ankeveense plassen, het Goois Natuurreservaat, de Hoorneboegse Heide, Bussummerheide, Westerheide en Zuiderheide, Zanderij Crailo en de rivieren de Vecht en de Eem. Binnen de gemeentegrenzen liggen het Spanderswoud, het Corversbos en diverse landerijen zoals Gooilust (Bos van Blaauw) en Trompenburgh, die beheerd worden door de Vereniging Natuurmonumenten.

Hilversum heeft de grootste natuurbrug (ecoduct) ter wereld, de Natuurbrug Crailo.

[bewerk] Kunst en musea

Station Hilversum
Station Hilversum
Oud-katholieke Kerk
Oud-katholieke Kerk

Architectuur is een van de uithangborden van Hilversum. Met name ontwerpen van de 20e eeuwse gemeentearchitect Willem Marinus Dudok zijn er te vinden. Verreweg het bekendste Dudokontwerp is het markante Raadhuis in het centrum. Het werd gebouwd tussen 1928 en 1931 en werd aan het eind van de 20e eeuw grondig gerenoveerd, waarvoor Hilversum in 1997 werd onderscheiden met de Europese Nostramedaille. Andere werken van Dudok zijn het Pompgemaal, het park Laapersveld (vijver aangelegd voor de waterhuishouding) en de aula's van de Zuiderhof- en Noorderbegraafplaats. Een permanente Dudoktentoonstelling is te bezichtigen op adres Dudokpark 1 (in het Raadhuis).

In het vroegere raadhuis aan de Kerkbrink, uitgebreid met een ronde uitbouw naar ontwerp van Hans Ruyssenaars, is het Museum Hilversum ondergebracht, dat aandacht besteedt aan toegepaste kunsten en de geschiedenis van Hilversum na 1850.

In 1987 wilde de gemeente Hilversum wegens geldgebrek een schilderij van Piet Mondriaan van de hand doen. Met de opbrengst wilde Hilversum een pand in de gemeente laten restaureren. De Mondriaan was echter aan de gemeente geschonken, en na heftige debatten kon het schilderij voor het Nederlands publiek behouden blijven.

Ook heeft Hilversum veel jonge monumenten, waaronder het rijksmonument de Sint-Vituskerk (1892) en de voormalige studiogebouwen van de VARA, de AVRO, de KRO en de NCRV; sommige daarvan hebben intussen een andere bestemming gekregen. Een aantal villa's en landhuizen, het Gooiland-complex, Sanatorium Zonnestraal en de door architect Berlage ontworpen villa's vallen eveneens onder Monumentenzorg.

Hilversum heeft twee bioscoopcomplexen en één filmtheater. Muziek- en podiumkunsten worden vertoond in het Gooilandtheater en op verschillende kleinere podia zoals de Tagrijn en Theater Achterom. Speciaal voor kinderen is er poppentheater Hilvert's Hofje.

Het Omroepmuseum werd in 2006 volledig vernieuwd en ondergebracht in een nieuw complex op het Mediapark. Het museum werd omgedoopt tot Beeld en Geluid Experience en wordt nu beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NIBG). Zeventien paviljoens belichten elk een ander aspect van de Nederlandse mediageschiedenis; de bezoekers kunnen hun eigen tentoonstelling 'bestellen'.

Verder heeft Hilversum een Kunstuitleen, een bibliotheek en verschillende expositieruimten.

[bewerk] Industriële archeologie en bouwkunst

Vrijwel alle tapijtfabrieken die Hilversum gedurende eeuwen bekendheid gaven, zijn afgebroken. Hieronder ook de oude fabriek van J.S. Fokker aan de Veerstraat, één van de oudste tapijtfabrieken van Nederland. Van de 67 buitenplaatsen en grote villa's uit de 19e- en het begin van de 20e eeuw zijn er 32 verdwenen. Nog in 1987 sneuvelde Villa Corvin aan de Bergweg, gebouwd in 1893 door de vermaarde architect A.Salm GBzn in de stijl van de Italiaanse renaissance. Alleen al in de wijk Trompenberg zijn tussen 1945 en 1988 niet minder dan 37 villa's gesloopt, waaronder vele van de architect J.W. Hanrath, de grondlegger van de Gooise landhuisstijl.

Uit de beginfase van de omroep in Hilversum resteert bijna niets meer: het oudste fabriekje van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek aan de Groest is weg, evenals de eerste radio-uitzendstudio, de fabrieken en de schoorsteen van de N.S.F. aan de Jan van der Heijdenstraat.

[bewerk] Tuinen

Hilversum heeft enkele decennia de bijnaam 'tuinstad' gedragen, wegens de tuinen die de villa's uit de 19e eeuw en daarna omringden. Daarnaast heeft de gemeente een relatief groot aantal parken, waarvan bijvoorbeeld het Laapersveld het noemen waard is. De gemengde botanische tuin Dr. Costerus werd begin 20-er jaren van de 20e eeuw aangelegd en beslaat 1200 m². De tuin bevat onder meer exotische planten. Pinetum/arboretum Blijdestein (pinetum = pijnbomentuin) is onderdeel van de Universiteit van Amsterdam en bezit een grote coniferencollectie, met onder meer levende exemplaren van de Californische reuzenden, de sequoia sempervirens (die 2000 jaar oud en 120 m hoog kan worden), 140 soorten Rododendrons, Tasmaanse bloemen en planten.

[bewerk] Bedrijven en Industrie Hilversum is sterk gegroeid in de 19e eeuw door de opkomst van de tapijtindustrie. Een van de bekende fabrieken was de Veneta. Daarnaast had Hilversum de chemische industrie van Polak en Schwartz, later deel geworden van International Flavours en Fragrances IFF (geurstoffen, die voor veel overlast zorgde), en de grote Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF), die in 1918 startte en omstreeks haar hoogtepunt in 1955 aan zo'n 2500 mensen werk gaf (de fabriek was overgegaan in handen van Philips en heette toen de Philips Telecommunicatie Industrie).

Een opvallend bedrijf in Hilversum was het gemeentelijk sportpark, waar een paardendrafbaan was en laat in de jaren '50 een expositiehal geplaatst werd. Deze 'Expohal' was een modern, vrijwel geheel glazen bouwsel, dat de gemeente had overgenomen van de Wereldtentoonstelling in Brussel en dat de stoot moest geven tot de ontwikkeling van het sportpark als expositieoord. Die ontwikkeling bleef echter uit, waardoor de hal, die overigens door de constructie met enkelglas zeer kostbaar te verwarmen was, na twintig jaar weer werd gesloopt. Nu is op die plek de Dudok Arena gebouwd, een sportcentrum dat in de eerste jaren van zijn bestaan de gemeente verlies heeft opgeleverd en in 2006 is verpacht aan een privébedrijf.

Ook telde Hilversum enkele uitgeverijen en drukkerijen, waaronder die van het dagblad de Gooi- en Eemlander (intussen opgegaan in het Telegraaf-concern), de katholieke uitgeverij Paul Brand (verhuisd of opgeheven), de drukkerij 'De Blaauwe Werelt' (verhuisd of opgeheven), de katholieke kerkgeschriftenuitgeverij Gooi en Sticht (verhuisd of opgeheven) en drukkerij C. de Boer (een zeer grote rotatiedrukkerij, nu Plantijn Casparie en Roto Smeets geheten).

Intussen werd Hilversum als vestigingsplaats voor nieuwe instellingen en bedrijven overvleugeld door Amersfoort. Zo koos de Kamer van Koophandel Gooi- en Eemland voor Amersfoort als vestigingsplaats. De Kamer vond dat het verkeer in Hilversum uiterst problematisch verloopt, en dat de gemeente daar geen greep op heeft gekregen. De verminderde treinverbindingen met Amsterdam hebben ook aan de achteruitgang bijgedragen.

De gemeente streeft naar vestiging van schone industrie. Zo is het Europese hoofdkantoor van Nike gevestigd op de plaats van de oude draversbaan, en zijn er advies- en automatiseringsbedrijven aangetrokken. De media-industrie krimpt echter na jaren van wildgroei onder druk van de overheid en door afnemende subsidies.

Industrie en bedrijven zijn geconcentreerd op enkele terreinen: rond de Oude Haven, op de Industrieterreinen Kerkelanden en Zeverijn in het zuidwesten, Arena in het zuidoosten, en op enkele terreinen ten oosten van de spoorlijn tussen Bussum en Utrecht.

[bewerk] Recreatie

Sport:

 • Sport- en tennisparken: Berestein, Anna's Hoeve, Corverskuil en Crailo
 • Diverse sportzalen, één overdekt zwembad
 • Sportpark 't Melkhuisje (tennis)
 • Gooise Atletiek Club
 • Hilversumsche Golfclub
 • Hilversumse Roeivereniging
 • Hilversum Hurricanes (American football club)
 • Handboogschietbaan
 • Dudok Arena Sporthal
 • De Loosdrechtse Plassen worden veel gebruikt voor recreatieve watersporten
 • Vliegen, zweefvliegen en parachutespringen op het vliegveld Hilversum.
 • Hilversumsche Mixed Hockey Club

Muziek:

 • Beatrix' Drum & Bugle Corps Beatrix' Drum & Bugle Corps
 • Poppodium Tagrijn, het gebouw wordt momenteel gesloopt om vervangen te worden door een nieuw gebouw.
 • Orkest Musica Instrumentalis Hilversum
 • Chr. Muziekvereniging "Oranje Harmonie"
 • Hilversums Fanfare Orkest "Leo"


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Hilversum; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Hilversum"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen