Historisch Openlucht Museum, Eindhoven

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven is een openluchtmuseum met de ijzertijd en de middeleeuwen van Brabant als thema. Het ligt in Genneper Parken aan de zuidflank van de stad Eindhoven. In het museum staat het dagelijks leven centraal. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig op open vuren gekookt, er zijn middeleeuwse spelletjes en schoolgroepen overnachten in de boerderijen.

Het museum heeft een aantal duidelijke doelgroepen. Van oudsher zijn schoolgroepen erg belangrijk: deze tref je met name op doordeweekse dagen aan. In de weekeinden en de vakanties staan de dagjesmensen centraal. Er wordt veel levende geschiedenis geboden, er zijn regelmatig ‘historische’ evenementen (zoals de vikingmarkt in het Pinksterweekeinde) en in de vakanties zijn er extra activiteiten, met name voor kinderen. Buiten normale openingstijden zijn er ook regelmatig bedrijfs- of familieuitstapjes met een historisch tintje.

[bewerk] Geschiedenis

Het museum is opgericht door een groep onderwijzers, onder leiding van Anneke Boonstra, van de plaatselijke lerarenopleiding en stond sinds de oprichting in 1982 bekend als 'het prehistorisch dorp'. In de eerste 10 jaar werd langzaam met veel vrijwilligerswerk en hulp van werklozen een ijzertijd dorpje uit de grond getrokken. In 1995 trok het museum de landelijke en internationale pers met het leefexperiment. Onder de titel '2 manen lang' trok een kleine groep zich terug om te proberen te leven zoals in de ijzertijd. Eind jaren '90 werd er een Europese subsidie aangeboden, waarmee het museum twee keer zo groot werd en er op het nieuwe oppervlak ook een nieuw thema bijkreeg: de middeleeuwen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Historisch Openlucht Museum; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen