Hoeksche waard

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Hoeksche Waard wordt door velen beschouwd als één van de Zuid-Hollandse eilanden, maar ook als een waard. De Hoeksche Waard wordt door het Spui gescheiden van Voorne-Putten, door de Oude Maas van IJsselmonde en door de Dordtsche Kil van het Eiland van Dordrecht. Het brede Haringvliet en het Hollands Diep vormen de barrière naar Goeree-Overflakkee en het vasteland van Noord-Brabant. Het Vuile Gat vormt in het zuidwesten de scheiding met het eilandje Tiengemeten.

IJsselmonde en het Eiland van Dordrecht zijn met de Hoeksche Waard verbonden door middel van tunnels (resp. de Heinenoordtunnel en de Kiltunnel). Via de Haringvlietbrug kunnen Goeree-Overflakkee en Noord-Brabant worden bereikt. Voorne-Putten en Tiengemeten zijn alleen per veerpont bereikbaar. Het veer naar Voorne-Putten vaart tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen. Fietsveren varen tussen Oud-Beijerland, Beerenplaat en Rhoon en tussen Puttershoek en Zwijndrecht. Over het eiland loopt een deel van de A29 en mogelijk in de toekomst een deel van de A4.

De Hoeksche Waard ontstond na 1421 toen de Sint Elisabethsvloed het gebied overstroomde en de waterlopen in het deltagebied drastisch veranderde. Daarvoor hoorde het oostelijk deel bij de Groote of Hollandsche Waard, en het westelijk deel bij het voormalige eiland Putten. Na deze overstroming waren alleen de polders Munnikenland en Sint Anthoniepolder en enkele dijken nog over. In de Sint Anthoniepolder staat nog een kerkje dat tussen 1300 en 1400 is gebouwd. De naam Hoeksche Waard is afgeleid van de ambachtsheerlijkheid Hoecke, het tegenwoordige Puttershoek.

[bewerk] Polders

De Hoeksche Waard bestaat uit ca 60 polders. Er zijn een vijftal ringpolders; de Sint Anthoniepolder (1357), de Munnikenpolder (1411), de Heinenoordse polder (1437), de polder Oud Korendijk (1439), en de polder Oud-Piershil (1524). Alle andere polders zijn op deze oude polders aangehaakt. De Eendrachtspolder uit 1653 was de laatste grote polder die werd bedijkt. In de eeuwen daarna werden alleen nog smalle stroken land bedijkt, voornamelijk langs het Haringvliet en het Hollands Diep. Bijna alle dijken zijn nog aanwezig in het landschap van de Hoeksche Waard.

Een aantal jaartallen van inpoldering:

 • polder Oud Korendijk (1439)
 • polder Oud-Piershil (1524)
 • polder Het Westmaas Nieuwland (1539)
 • Nieuw-Cromstrijense polder (1602)
 • polder Klein-Zuid-Beijerland (1615)
 • Numanspolder (1642)

[bewerk] Gemeenten

Op 1 januari 1984 vond een gemeentelijke herindeling plaats. De gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk ontstonden en de grenzen van de andere gemeenten veranderden iets. In 2004 werd door de provincie Zuid Holland een nieuwe gemeentelijke herindeling voorgesteld. De zes gemeenten zouden dan samen opgaan in één gemeente Hoeksche Waard. Inmiddels is dit voorstel afgeblazen, mede naar aanleiding van referenda hierover in een aantal gemeenten. Er is sindsdien wel een Commissie Hoeksche Waard, die zich met regionale vraagstukken bezighoudt. Sinds 1 januari 2007 zijn Binnenmaas en 's-Gravendeel samengevoegd tot de nieuwe gemeente Binnenmaas.

De gemeenten in de Hoeksche Waard zijn nu:

 • Binnenmaas
 • Cromstrijen
 • Korendijk
 • Oud-Beijerland
 • Strijen

Een aantal plaatsen in de Hoeksche Waard:

Goudswaard - 's-Gravendeel - Heinenoord - Klaaswaal - Maasdam - Mijnsheerenland - Nieuw-Beijerland - Numansdorp - Oud-Beijerland - Piershil - Puttershoek - Westmaas - Strijen - Strijensas - Zuid-Beijerland

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Hoeksche Waard; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen