Hoenderloo

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Hoenderloo is een Nederlands dorp dat ligt ten zuidwesten van de stad Apeldoorn in de provincie Gelderland. Het behoort voor het grootste deel tot de gemeente Apeldoorn en voor een heel klein deel ook tot de gemeente Ede, waaronder het buurtschap Hoog Baarlo.

Het dorp ligt in het zuidelijke deel van de Veluwe en dichtbij het Nationaal Park De Hoge Veluwe en het Deelerwoud. Het is zeer toeristisch ingesteld, met vele campings, bungalow-/recreatieparken, restaurants, hotels en winkels.

In de zomer wordt enkele malen een braderie georganiseerd, rondom de muziektent, nabij het dorpshuus.

[bewerk] Geschiedenis

Hoenderloo is ontstaan halverwege de 19e eeuw, vanuit een aantal verspreide plaggenhutten waar de bewoners, waarschijnlijk plaggenstekers, een armzalig bestaan leidden. In die tijd bestond de omgeving van Hoenderloo vooral uit zandverstuivingen en heidevelden. Tijdens een rondreis vernam dominee Ottho Heldring het lot van het relatief afgelegen dorp. Hij investeerde in het dorp door een waterput, een school en enkele jaren later een kerk te laten bouwen.

Rond deze tijd ontstond ook de voorloper van de huidige Hoenderloo Groep, toentertijd een gesticht voor kansarme jongens, deels ook op initiatief van Heldring. In de volksmond wordt het daarom nog steeds het Jongenshuis genoemd, al is het tegenwoordig niet meer exclusief voor jongens.

[bewerk] Leuke weetjes

  • Omdat het Nederlands voetbalelftal in Hoenderloo verbleef tijdens het EK voetbal in 2000, noemde Hoenderloo zich tijdelijk Oranjeloo.
  • Tijdens de zomermaanden vertienvoudigt grofweg het aantal bewoners van Hoenderloo ten opzichte van de wintermaanden, vanwege het verblijfstoerisme.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Hoenderloo; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen