Holland Festival, Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Holland Festival (HF) is een internationaal festival voor theater, muziek, dans, opera, film en beeldende kunsten. Het festival vindt sinds 1947 jaarlijks plaats in juni en wordt gehouden in Amsterdam.

[bewerk] Ontstaan

Het Holland Festival ontstond in de jaren na de Tweede Wereldoorlog waarin een enorm verlangen naar kunst ontstond. Het festival trachtte dit verlangen te stillen en binnen enkele jaren groeide het festival dan ook uit tot een instrument van artistieke uitwisseling tussen de podiumkunsten.

Het festival was halverwege de twintigste eeuw voornamelijk een gezamenlijk project van Nederlandse orkesten, opera-, toneel- en dansgezelschappen. Met de komst van beroemde buitenlandse artiesten, zoals Elisabeth Schwarzkopf, Benjamin Britten en Igor Stravinsky en gastoptredens van vele andere internationale gezelschappen, betekende het niet alleen een extra stimulans voor de kunst in Nederland. Ook buiten Nederland werd gekeken naar de pioniersfunctie die het festival had verworven.

Het Holland Festival ziet zichzelf als een platform voor belangwekkende artistieke prestaties en ontwikkelingen en als een initiator gericht op bijzondere producties en activiteiten, die niet door andere kunstinstellingen worden gerealiseerd. Het festival gaat daarbij samenwerkingen aan met instellingen en kunstenaars in elk continent en bereikt daarmee een publiek van kenners en professionals tot incidentele liefhebbers. Men is jong en oud, met cultureel diverse achtergronden.

Het HF heeft als doel deskundig grensverleggende ideeën te verspreiden, met het accent op vernieuwing, zonder de cultuurgoederen te verwaarlozen. Ook streeft het festival naar een inspirerende uitstraling op de podiumkunsten in binnen- en buitenland, waarbij klassieke en hedendaagse muziek, opera, klassiek en eigentijds theater, dans, theaterproducties, popmuziek, wereldmuziek, film en incidenteel presentaties van diverse beeldende kunstvormen de toon zetten.

[bewerk] Locaties

Locaties in Amsterdam vormen de hoofdmoot, zoals de Stadsschouwburg, de Beurs van Berlage, het Muziektheater, het Concertgebouw, Carré, De Balie, het Westergasfabriekterrein, Theater Bellevue, het Bimhuis, Paradiso, het Vondelparkpaviljoen en andere locaties van het Filmmuseum, KIT Tropenmuseum, de Docklands (het Oostelijk Havengebied, de voormalige NSM werf), het Oosterpark, De Duif, maar tegenwoordig ook in Rotterdam in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam.

Het HF heeft zich in zijn geschiedenis vier functies toegeëigend. Ten eerste die van een blik op de rest van de wereld: internationale producties bieden het publiek een andere visie op ontwikkelingen elders in Europa, in Noord- en Zuid-Amerika, Azië of de Arabische wereld en geven daarmee ook een nieuw inzicht in de Nederlandse cultuur. Ten tweede die van accelerator: het festival stimuleert vernieuwingsdrift bij de makers en enthousiasme daarvoor bij het publiek. Ten derde die van risiconemer: het HF heeft een reputatie en vertrouwen opgebouwd bij publiek, politiek en media en kan daardoor artistieke risico's nemen die reguliere instellingen zich niet kunnen veroorloven. En tenslotte als link tussen de broedplaats en het professionele veld, tussen de kleine en grote zaal, tussen de onbekende en gevestigde orde, tussen publiek en de creatievelingen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Holland Festival; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen