Hondsrug

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Het Hoogstraatje in Groningen, de noordelijkste heuvel van de Hondsrug
Het Hoogstraatje in Groningen, de noordelijkste heuvel van de Hondsrug
West-Oost dwarsdoornede van de Hondsrug ter hoogte van Exloo
West-Oost dwarsdoornede van de Hondsrug ter hoogte van Exloo

De Hondsrug is een zandrug in Drenthe en Groningen die zich van Emmen tot de stad Groningen uitstrekt.

Met een lengte van 70 km en een hoogte van 20 meter boven NAP is het voor Nederlandse begrippen een landschappelijke reus. De hoogteverschillen worden verondersteld te zijn ontstaan tijdens de ijstijd van het Saalien, toen gletsjers enorme hoeveelheden zand en keileem omhoogstuwden in een stuwwal. Dezelfde gletsjers namen ook de enorme zwerfkeien mee die prehistorische bewoners gebruikten voor het bouwen van hunebedden.

Het (toenmalige) dorp Groningen ontstond in de karolingische tijd op het noordelijke uiteinde van de Hondsrug. De meest noordelijke heuvel is duidelijk te zien in de Herestraat — al moet deze niet te vol winkelend publiek zijn, dus op een zondagmiddag. Vandaar dat de zijstraat op het hoogste punt Hoogstraatje heet.

West-Oost dwarsdoornede van de Hondsrug ter hoogte van ExlooDe meest zuidelijke top is het Haantjeduin bij Emmen, tegelijk met z'n 26,5 m boven NAP het hoogste natuurlijke punt van Drenthe.

De naam zou een verbastering zijn van Hunze-rug. De rivier de Hunze loopt ten oosten van de zandrug. Voor de 19e eeuw werd de Hondsrug ook wel aangeduid met de naam Bisschopsrug.

[bewerk] Tip

Klikt u hier voor de leukste uitjes in de Hondsrug


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel [ http://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsrug Hondsrug]; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Hondsrug"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen