Houten

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van Houten
ligging van Houten

Inhoud

[bewerk] Algemene Informatie

Houten is een dorp en forensengemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt 46.066 inwoners en heeft een oppervlakte van 59,05 km². Archeologisch onderzoek langs het spoortraject Vleuten-Geldermalsem van de projectgroep AAC (onder leiding van C.W.Koot en E. Besselsen) en medewerking van studenten van de Universiteit van Amsterdam, heeft kunnen aantonen dat de omgeving van Houten al in de Bronstijd werd bewoond. Begin 2007 werd langs ditzelfde spoortraject een deel van de oude Limesweg gevonden (de grens van het Romeinse Rijk in Nederland, langs de Oude Rijn). Dit was de eerste keer dat het vermoeden van het bestaan van deze weg kon worden bevestigd. Naast de Hervormde Kerk (Plein) zijn tevens resten gevonden van een Romeinse villa. (Kolman, 1996). Deze Hervormde kerk dateert gedeeltelijk uit de 12e eeuw. Met de bouw van de toren werd in 1535 begonnen. In de Middeleeuwen concentreerde de bebouwing zich hier. Op enige afstand van de hervormde kerk staat de katholieke kerk Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming, een neogotische kerk uit 1884-1885 ontworpen door architect Alfred Tepe. De naam Houten is afgeleid van "Haltna", dat mogelijk "woonplaats in het bos" betekent.

Houten in 1867
Houten in 1867

Ten westen van de huidige bebouwde kom staat Kasteel Heemstede, gebouwd rond 1645. In 1987 werd het door een brand zwaar beschadigd. Zo'n tien jaar later werd het gerestaureerd. In 1857 werd de gemeente Schonauwen met de gemeente Houten samengevoegd. In 1962 kwam Schalkwijk daarbij. In 1966 werd Houten wegens zijn ligging nabij Utrecht en de spoorlijn naar 's-Hertogenbosch aangewezen als groeikern. Vanaf 1979 begon de eerste grote uitbreiding van Houten, waarin 8000 nieuwe woningen werden gebouwd. Rond het in 1982 geopende nieuwe station verrees het geheel nieuwe centrum van Houten; het Oude Dorp kwam excentrisch te liggen. Houten is een van de zogeheten Vinex-locaties in Nederland: de meeste steden mogen een beperkt aantal huizen per jaar bouwen, maar voor Houten geldt een dergelijke beperking niet. In de jaren '90 werd begonnen met het tweede grote uitbreidingsplan van Houten in het kader van het Vinex-plan, waarmee Houten aan de zuidkant uitgebreid werd met zeven nieuwe wijken.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Houten in de provincie Utrecht
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Utrechtse land
  • Bent u op zoek naar een weekendje weg in Houten?

[bewerk] Dagje Uit

Laat u een dagje heerlijk verwennen in Sauna Houten. Behalve een sauna is er ook een onschoonheids- en massagesalon, zijn er diverse zwembaden en tuinen om heerlijk te wandelen. Daarnaast is ook nog een restarant, een bar en tv-zaal.

[bewerk] Avondje Uit

Een erg bekend restaurant in Houten is 'Coco Pazzo'. Het restaurant biedt een Italiaanse kaart en bereid zijn gerechten altijd met verse ingredienten. Hier kan men tegen een goede prijs perfect eten! De gerechten die de kok bereidt zult u niet zomaar bij ieder Italiaans restaurant vinden en dat is de kracht van dit restaurant.

[bewerk] Bedrijfsuitje

Euretco Expo Center is bijzonder geschikt als accommodatie voor beurzen, congressen en evenementen. Door de unieke uitstraling, makkelijke bereikbaarheid en moderne faciliteiten is dit complex erg geliefd in de zakelijke wereld. Hier kan men altijd zeker zijn van een pakkende en sfeervolle entourage of een anonieme bijeenkomst. Ook kunt u bij Euretco Expo Center terecht voor een opvallende klantendag of een knallend personeelsfeest!

[bewerk] Kunst & Cultuur

Makeblijde
Makeblijde is dé plek waar u kennis maakt met de hedendaagse Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur. Omdat het kleine Nederland internationaal veel aandacht trekt met zijn inrichting van landschappen en het ontwerpen van stedelijke ruimte, informeert Makeblijde over de status quo van de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur. Makeblijde is een experimenteel podium, waar ontwerpers alle vrijheid hebben en hun creativiteit niet aan banden wordt gelegd. Het park, met daarin gerealiseerde ontwerpen, is een verzameling van "visitekaartjes" van Nederlands beste ontwerpbureaus en hoveniersbedrijven en is tegelijkertijd een model van de Nederlandse landschapsinrichting in het klein: mensgemaakt landschap, op hoog vormgevingsniveau, verrassend, vernieuwend, "hip". Ieder tuinontwerp in Makeblijde heeft een uniek eigen karakter; variërend van experimenteel, spannend, strak met geometrische vormen tot klassiek met kleurrijke borders.

[bewerk] Sport & Recreatie

De in Houten gevestigde Manage 'Zilfia's Hoeve' verzorgt paardrijlessen voor alle leeftijden. Daarnaast is er ook de ruimte om een feest te geven en zijn er regelmatig wedstrijden op de manege.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Houten; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Houten"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen