IJsland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
IJsland
IJsland

IJsland is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland. IJsland wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. Deze loopt precies over het kleine eiland Grímsey, dat tot IJsland behoort. De hoofdstad Reykjavik ligt aan de zuidwestkust op 64°08' noorderbreedte en is daarmee 's werelds meest noordelijke hoofdstad. IJsland zelf is het meest westelijk gelegen land van Europa.

Het eiland is geologisch zo'n 20 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische activiteit in de Atlantische Oceaan; het bleef echter lange tijd onbewoond. Volgens de overlevering was de Noor Ingólfur Arnarson, die in 874 arriveerde, de eerste permanente bewoner van IJsland. Nadat het eiland vanaf 930 als het IJslands Gemenebest enkele eeuwen onafhankelijk was geweest, viel het in de eeuwen daarna onder bestuur van achtereenvolgens het Koninkrijk Noorwegen, de Unie van Kalmar, Denemarken-Noorwegen en Denemarken. In de 19e eeuw groeide het nationaal bewustzijn, maar pas sinds 17 juni 1944 is IJsland geheel onafhankelijk. Het huidige IJsland is een parlementaire republiek naar Scandinavisch model.

Het merendeel van de IJslanders stamt af van Noorse en Ierse kolonisten en de cultuur van IJsland is sterk beïnvloed door de Noorse cultuur. Het IJslands behoort tot de Scandinavische talen, maar wijkt wel af van de talen van het Scandinavische vasteland.

Inhoud

[bewerk] Landschap

IJsland bestaat voor het overgrote deel uit laag- en middelgebergte, al dan niet met gletsjers bedekt, waar vanuit vele rivieren naar zee stromen. Sommige daarvan vervoeren zeer grote hoeveelheden water, maar ze zijn doorgaans voor schepen onbevaarbaar.

De hoogste berg is de Hvannadalshnúkur. Deze ligt met zijn 2110 meter hoogte grotendeels verscholen onder de Öræfajökull.

Bomen komen op IJsland vooral in dwerg- en struikvorm voor, bijvoorbeeld in het natuurreservaat Þórsmörk. Alleen in het oosten van het land komt een gebied voor dat 'bos' mag genoemd worden, het 2000 hectare grote Hallormstaðaskógur. De bomen zijn daar voor het grootste deel aangeplant. Grote boomstammen die men soms langs de kust aantreft is drijfhout dat van ver is gekomen.

Hoewel het land beroemd is om zijn geisers, is de echte Geysir na een aardbeving een stuk minder actief geworden; de nabijgelegen Strokkur spuit zijn waterfontein echter om de 5-8 minuten omhoog. Andere werkende geisers zijn veel minder spectaculair om te zien of zijn ten behoeve van de warmwatervoorziening afgedopt. Het binnenland is vrijwel onbewoond; het dichtstbevolkte gebied ligt aan de zuidwestkust rond Reykjavik.

Vulkanen

Het land kent een aantal actieve vulkanen, waaronder de Katla onder de Mýrdalsjökull, het Laki-gebied, de Hekla, en het nieuwe eiland Surtsey. In april 2010 zorgde een bijzonder krachtige uitbarsting van de vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer voor heel wat problemen. De aswolk legde het hele vliegverkeer in Noord- en West-Europa lam. De gevolgen verspreidden zich snel over een groot deel van Europa, waar heel wat reizigers op luchthavens strandden door geannuleerde vluchten. Andere, of slapende vulkanen zijn de schildvulkaan Skjaldbreiður, de twee Snæfell-vulkanen, Kerið, Eldborg, Hverfjall, Krafla en Askja. Daarnaast komen er pseudokraters voor, met name bij Mývatn en Kirkjubæjarklaustur

[bewerk] Parken

IJsland heeft vier nationale parken: het Nationaal Park Jökulsárgljúfur, het Nationaal Park Skaftafell, het Nationaal Park Snæfellsnes en het Nationaal Park Þingvellir.

[bewerk] Vervoer

Lucht

Middelpunt van het vliegverkeer zijn de twee luchthavens van Reykjavík:

  • Reykjavíkurflugvöllur, vlak bij het centrum van Reykjavik, voor vluchten met binnenlandse bestemmingen en naar Groenland en de Faeröer;
  • Keflavíkurflugvöllur, ongeveer 50 km ten zuidwesten van Reykjavik op het schiereiland Reykjanes, voor internationale vluchten.

Verder heeft vrijwel elke grotere plaats in IJsland een klein vliegveld of een airstrip.

Water

IJsland heeft een veerdienst van Seyðisfjörður in het oosten, naar de plaatsen Hanstholm en Esbjerg in Denemarken. Deze gaat via Tórshavn op de Faerøereilanden. De overtochten zijn van april tot en met september, éénmaal per week. Ook is er een veerdienst van Seyðisfjörður naar Bergen in Noorwegen.

IJsland kent zes regelmatige nationale veerbootlijnen:

  • Herjólfur : tussen Þorlákshöfn en de Vestmannaeyjar in het zuiden;
  • Baldur : tussen Brjánslækur, Flatey en Stykkishólmur in de Breiðafjörður;
  • Bliki : tussen Æðey, Vigur en Ísafjörður in de Ísafjarðardjúp;
  • Sævar : tussen Hrísey en Árskógssandur in het noorden;
  • Sæfari : tussen Akureyri, Hrísey, Dalvík en Grímsey in het noorden, en
  • Anný : tussen Mjóifjörður en Neskaupstaður in de Oostfjorden.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer op IJsland vindt plaats door een net van autobusverbindingen, met over het algemeen lage frequenties. Daarnaast beschikt Reykjavík over een stadsbusnet. De Hringvegur, weg nr. 1, loopt, meestal in de buurt van de kust, rond over het hele eiland en is ca. 1350 km lang. Gedeelten zijn halfverhard, de weinige bruggen en tunnels zijn vaak éénbaans.

[bewerk] Taal

De IJslanders spreken IJslands, de taal is te kwalificeren als Oud-Noors. Buiten IJsland wordt de taal niet gesproken, daarmee komt het aantal sprekers van het IJslands rond de 320.000. IJslands is een Noord-Germaanse taal. De IJslandse taal is verwant met Faeröers, Noors, Deens en Zweeds.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel IJsland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/IJsland"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen