IJsselstein

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van IJsselstein
ligging van IJsselstein

Inhoud

[bewerk] Algemene Informatie

IJsselstein is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente herbergt ruim 36.000 inwoners op een oppervlakte van 21,62 kmĀ². IJsselstein dankt zijn naam aan de Hollandse IJssel. IJsselstein ontstond als nederzetting in de buurt van kasteel IJsselstein, dat in 1279 voor het eerst wordt genoemd, toen het in het bezit kwam van Gijsbrecht van Amstel, die zich later ook Gijsbrecht van IJsselstein ging noemen.


[bewerk] 700 jaar Stad

Eerdere publicaties gingen er vanuit dat IJsselstein tussen 1331 en 1360 stadsrechten kreeg. Onderzoek echter heeft in 2008 uitgewezen dat 1310 gezien mag worden als het scharnierjaar waarin IJsselstein haar stedelijke privileges kreeg. Na het huwelijk van Arnoud van Amstel met Maria van Henehouwen (juli 1309) en de wijding van de Nicolaaskerk (april 1310) kreeg IJsselstein in oktober 1310 ook het recht voortaan jaarmarkten te mogen houden. In 2010 viert IJsselstein daarom dat het 700 jaar Stad is. [1]


Omstreeks 1390 werd het ommuurd, mogelijk voor de tweede keer. In 1418 werd het verwoest door de Utrechters en in 1466 door bendes uit Gelderland. Bij de wederopbouw na 1466 werd een gebied ommuurd dat maar ongeveer half zo groot was als daarvoor: het gebied gevormd door de huidige wijk Nieuwpoort viel erbuiten. De 15e-eeuwse gracht is er nog, maar vanaf 1852 zijn de muren grotendeels afgebroken. In 1551 kwam IJsselstein in het bezit van Willem van Oranje als gevolg van diens huwelijk met Anna van Egmond en Buren.

Toren van kasteel IJsselstein
Toren van kasteel IJsselstein

De Oude Nicolaaskerk, oorspronkelijk gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra en gesticht door Gijsbrecht van Amstel, dateert gedeeltelijk uit 1309, maar is grotendeels laat 15-eeuws, waarschijnlijk een gevolg van de verwoestingen in 1466. In de kerk bevindt zich een grafmonument met daarop de vier liggende beelden van Gijsbrecht van Amstel en Berthe van Heukelom en hun zoon Arnoud van Amstel en Maria van Henegouwen.


De kerktoren kwam vermoedelijk gereed in 1535 en is waarschijnlijk gebouwd onder leiding van de architect Alessandro Pasqualini uit Bologna. Hij geldt als een van de belangrijkste voorbeelden van vroege Renaissance-architectuur in Nederland. De opvallende spits is een Amsterdamse School-ontwerp van architect Michel de Klerk, dat na diens dood werd uitgevoerd.De rooms-katholieke Sint-Nicolaasbasiliek dateert uit 1885-1887 en is een grote neogotische kerk naar ontwerp van architect Alfred Tepe. Kasteel IJsselstein werd in 1417 gesloopt, maar zo'n vijftig jaar later herbouwd in opdracht van Frederik van Egmond. In 1888 werd het afgebroken, op de toren na.


Rond 1815 werd IJsselstein, tot dan een zelfstandige baronie, bij de provincie Utrecht gevoegd. Tot ver in de 19e eeuw groeide de stad nauwelijks. Rond 1865 had IJsselstein slechts 3275 inwoners. Vooral na de Tweede Wereldoorlog breidde de stad zich sterk uit, ook aan de andere kant van de Hollandse IJssel.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van IJsselstein in de provincie Utrecht
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Utrechtse land

[bewerk] Overnachten

Een goede plek om midden in de natuur de overnachten en te genieten van de natuur is op camping 'De Voormolen'. Het biedt plaats aan 155 stacaravans en biedt voor de kinderen een mooie speeltuin, maar er zijn ook genoeg plaatsen om rust te vinden. Huisdieren zijn welkom, maar moeten wel aangelijnd zijn en buiten de camping worden uitgelaten.

[bewerk] Avondje Uit

Iedere vrijdagavond en zaterdagavond vanaf 11 uur opent Club Vitae haar deuren. De club is vooral voor het wat jongere publoke bedoelt, toegang is namelijk vanaf 16 jaar. Ook kan men in IJsselstein een gezellig avondje naar het theater gaan!

[bewerk] Kunst & Cultuur

Stadsmuseum IJsselstein
De vaste collectie van het Stadsmuseum is nu zeventig jaar oud en uitgegroeid tot zo'n kleine 3.000 voorwerpen. Een deel hiervan wordt getoond in ons museumgebouw aan de Walkade. Niet alleen historische voorwerpen, maar ook moderne kunst. Ieder voorwerp toont een specifiek aspect van de IJsselsteinse samenleving door de tijd heen; achter ieder voorwerp zit een verhaal. Ter gelegenheid van ons zeventigjarig jubileum in 2001 hebben we zeventig van die verhalen gebundeld. Daarvoor is geput uit de brede 'collectie IJsselstein'; daartoe behoren ook voorwerpen en documenten die in de loop der tijd elders zijn terechtgekomen. We hopen aan de hand van deze verhalen een beeld te geven van de rijke geschiedenis van 700 jaar IJsselstein.

[bewerk] Sport & Recreatie

Zwembad De Hooghe Waerd Dit zwembad heeft een overzichtelijke indeling, waardoor het ideaal is om met het gezin (met kleine) kinderen te gaan zwemmen. Naast het recreatiebad zijn er ook nog verschillende peuter- en kleuterzwembaden waar de kleintjes zich prima kunnen vermaken. Er is een grote glijbaan, ligweide en een uitzwembad. Daarnaast worden er wekelijks activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel IJsselstein; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen