Iaşi

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Iaşi
Iaşi

Iaşi is de op één na grootste stad van Roemenië, en ligt in het noordoosten van dat land, in de regio Moldavië. De stad is de hoofdstad van het district Iaşi, en de voormalige hoofdstad van het vorstendom Moldavië.

Deze stad is het economische, academische en culturele centrum van Moldavië. Er verblijven jaarlijks meer dan 60.000 studenten in de 5 universiteiten van de staat en 3 privé-universiteiten. Iaşi telt meer dan 50 kerken en heeft ook 5 culturele centra: Britse, Franse, Duitse, Latijns-Amerikaanse & Carribische en Griekse. Cultuur is te vinden rond het Nationaal Theater, een Operagebouw, de Staat Filharmonie van Iaşi, het Tatarasi-atheneum, een beroemde Botanische Tuin, een serie van musea en herdenkingshuizen, een onafhankelijk theater en meerdere studentenorganisaties.

[bewerk] Ligging

De stad ligt aan de Bahlui-rivier, een zijrivier van de Jijia die op zijn beurt in de Proet stroomt. Iaşi is geen legendarische stad op zeven heuvels meer, tegenwoordig is de stad gebouwd op negen heuvels: Cetăţuia, Tătăraşi, Galata, Copou-Aurora, Bucium-Păun, Şorogari, Ciric, Repedea en Bârnova, met hoogteverschillen van 40 m boven zeeniveau op de Lunca Bahluilui tot 400 m boven zeeniveau op de Păun en Repedea. De belangrijkste heuvels zijn de Copou, Cetăţuia, Tătăraşi en Galata. Naast de Bahlui stromen ook de rivier de Nicolina en de kleinere Şorogari door de stad. Aan de rand van de stad stroomt ook een kleine rivier, de Ciric, waar drie kunstmeren zijn aangelegd.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Iaşi is een opmerkelijk educationeel centrum, en bezit verschillende kunstwerken van architectuur, zoals de Trei Ierarhi-kerk en het neogotische Paleis van Cultuur, waar vier musea in gevestigd zijn. Veel gebouwen in de oude stad zijn net zoals in Boekarest tijdens het communistische regime gesloopt, als onderdeel van Ceauşescu's programma van systematisatie. In de plaats van de oude gebouwen zijn communistische flats in sovjetstijl gekomen

Kerken

Iaşi is de zetel van de Roemeens-orthodoxe metropolie van Moldavië en van een Rooms-Katholieke bisschop. Maar liefst 40 kerken bevinden zich in de stad. De oudste is de Sint Nicolaas die uit de tijd van Ştefan cel Mare komt. De waarschijnlijk mooiste en meest bezochte is de 17e eeuwse metropoliete Sint Spiridion en Trei Ierarhi. De laatste is een bijzonder voorbeeld van Byzantijnse kunst en is opgericht in 1635-1639 door Vasile Lupu. Trei Ierarhi is versierd met talloze vergulde gravures op zijn buitenmuren en tweelingtorens. Andere bezienswaardige kerken, waarvan sommigen omringd zijn door grote muren, zijn onder andere Galata, Golia, St. Sava, Barnovschi, Bărboi, Cetăţuia en Frumoasa.Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Iaşi; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Ia%C5%9Fi"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen