Ierland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Ierland is een Europees land dat ongeveer 80% van het eiland Ierland beslaat. De andere twintig procent van dit eiland bevat de staat Noord-Ierland, wat tot het Verenigd Koninkrijk behoort. Om het land van dat eiland te onderscheiden wordt het vaak aangeduid als de Republiek Ierland. Deze aanduiding heeft sinds 1949 de status van officiële beschrijving van het land. De officiële, protocollaire naam is echter, sinds 1937, kortweg Ierland. Het land telt 4,15 miljoen inwoners (2008). In het noordoosten grenst de republiek aan Noord-Ierland, een deel van het Verenigd Koninkrijk, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan de Ierse Zee en in het zuiden en zuidoosten aan de Keltische Zee en het Sint-Georgekanaal. Het nationale symbool van Ierland is een Keltische harp, die ook op de Ierse euromunten afgebeeld staat. Maar ook wordt vaak de klaver gebruikt als nationaal symbool, onder meer door het nationale rugbyteam.

Inhoud

[bewerk] Geografie

Kerngegevens

  • Lengte van de grens met het Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland): 360 km
  • Langste rivier: Shannon, 386 km
  • Hoogste punt: Carrantuohill, 1038 m
  • Munteenheid voor 2002: Ierse pond of punt (IEP). Vanaf 2002: Euro.
  • Sinds 2005 wordt in de republiek de snelheid van het wegverkeer in kilometer per uur aangegeven, nadat al jaren de kilometer werd gebruikt om afstanden aan te geven. De hoogte van bergen daarentegen, wordt nog vaak in voet vermeld.


Steden

Enkele grote steden zijn:


Eilanden

[bewerk] Demografie

Tussen 1850 en 1950 daalde de Ierse bevolking van zeven miljoen tot minder dan drie miljoen, onder meer door de nasleep van de "Grote Hongersnood", waarbij miljoenen Ieren stierven van de honger of emigreerden. Intussen zijn er weer 4,2 miljoen Ieren [5].

[bewerk] Bezienswaardigheden

[bewerk] Verkeer en vervoer

Er zijn bootverbindingen met het Verenigd Koninkrijk , een aantal Kanaaleilanden en met Frankrijk. Luchthavens in Ierland zijn Dublin International Airport, Cork International Airport en Shannon International Airport. Treinvervoer wordt geregeld door Iarnród Éireann, binnen Dublin door de Dublin Area Rapid Transit. Het Ierse tramnet is tamelijk beperkt. Alleen Dublin kent een tramnetwerk, die door Luas wordt geëxploiteerd. Het netwerk bestaat uit 2 lijnen, rood en groen, die voornamelijk het zuiden van de stad bedienen. De rode lijn loopt van Connolly Station naar Tallaght. De groene lijn gaat van Stephen's Green naar Sandyford. Busvervoer is in handen van Bus Éireann: het netwerk van stadsbussen in Dublin wordt uitgebaat door Dublin Bus. Officieel is Ierland in 2004 overgestapt op het metrische systeem. Verkeersborden geven nu de afstand in kilometers. Er zijn, zeker op het platteland, echter nog veel oude borden met de afstand in mijlen. In steden als Dublin zijn die borden zeldzaam.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Ierland (land); het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Ierland"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen