India

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

India, officieel de Republiek India, is een land in Zuid-Azië. Met 1,16 miljoen inwoners is het na China, het land met de meeste inwoners ter wereld. India ligt op het Indisch Subcontinent en is voor het grootste deel een schiereiland, dat in het westen en zuiden grenst aan de Indische Oceaan en in het oosten aan de Golf van Bengalen. In het noorden grenst het land aan Pakistan, China, Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh. Ten zuidoosten van India in de Indische Oceaan ligt de eilandstaat Sri Lanka en ten zuidwesten liggen de Maldiven. De hoofdstad is New Delhi, maar de grootste stad van het land is Bombay. India is een federale republiek onderverdeeld in 28 staten, 6 unieterritoria en 1 nationaal hoofdstedelijk territorium. Ten zuidwesten van India, in de Indische Oceaan, ligt de eilandengroep de Malediven. Hier kunt u een prachtige vakantie Malediven boeken, of wat dacht u ervan om hier uw huwelijksreis te vieren? Een huwelijksreis Malediven, mooier kan toch niet?

Inhoud

[bewerk] Geografie

Taj Mahal
Taj Mahal

Natuurlijke situatie

India ligt op het Indiase schiereiland en bestaat ruwweg uit drie delen. Het noorden van India is zeer bergachtig met een gedeelte van de Himalaya bergketen en uitlopers daarvan zoals de Pamir en Karakoram. Hierna de vlakte met grote rivieren zoals de Ganges en de Brahmaputra die beginnen in de Himalaya en de noordelijke vlakten zeer vruchtbaar maken. In het westelijk gelegen gedeelte ligt hier de Thar woestijn. Het zuiden van India is een groot plateau genaamd het Dekan. Dit plateau ligt tussen de Golf van Bengalen in het oosten en de Arabische Zee in het westen. Het plateau wordt van de kust gescheiden door 2 bergketens: de Oost-Ghats en de West-Ghats. India is ook het thuis voor verscheidene grote rivieren zoals de Ganges, Brahmaputra, Yamuna, Godavari en de Krishna. Slechts een klein gedeelte van de loop van de rivier die het land zijn naam geeft, de Indus, ligt op Indiaas grondgebied.


Steden

Bombay (Mumbai) (Maharashtra) is de grootste stad van India. Andere steden met een agglomeratie van meer dan vijf miljoen inwoners zijn:

[bewerk] Bestuurlijke Indeling

India Gate in New Delhi
India Gate in New Delhi

India is onderverdeeld in:

  • 28 deelstaten, waarvan tien met een bevolkingsaantal van meer dan vijftig miljoen inwoners.
  • 6 unieterritoria
  • 1 nationaal hoofdstedelijk territorium (Delhi)

Alle staten en unieterritoria zijn weer onderverdeeld in districten. Negen staten kennen tussen het staatsniveau en het districtsniveau nog een extra laag; divisies genaamd. Daarnaast bestaan er in India nog drie kleine autonome gebieden, die door de federale overheid zijn aangewezen en die een bepaalde mate van autonomie binnen de staat hebben waar ze zich bevinden. Hoe de districten weer verder zijn onderverdeeld, verschilt per staat. De districten worden onderverdeeld in tehsils, talukas of mandals. In vijf staten worden de districten gegroepeerd in subdivisies. India heeft geen territoriale claim gelegd in Antarctica maar heeft er wel een permanent onderzoeksstation, Dakshin Gangotri.

[bewerk] Talen

In India worden lokaal veel verschillende talen gesproken. De overwegend omvangrijkste taalgroepen zijn de Indo-Arische talen in Noord- en Centraal-India en de Dravidische talen in Zuid-India. De belangrijkste autochtone taal is het Hindi dat evenals het oude Sanskriet geschreven wordt in het Devanagari-schrift en is in allerlei varianten de moedertaal van rond de veertig procent van de bevolking. Het Hindi is de primaire officiële taal die door de federale overheid wordt gebruikt. Het Engels is een geassocieerde extra officiële taal. Deze speelt niet alleen in de academische en zakelijke contacten in heel India een grote rol, maar wordt door de federale overheid ook gebruikt in zuidelijke deelstaten, waar het Hindi niet de officiële taal is en ook niet geaccepteerd wordt. Daarnaast erkent de grondwet nog 21 andere officiële talen, die op deelstaatniveau een belangrijke rol kunnen spelen. Los daarvan hebben de staten en territoria zelf ook officiële talen ingesteld. Tot slot zijn er nog 392 andere levende talen.

[bewerk] Cultuur

Dans
Dans
Pushkar
Pushkar

De Indiase cultuur is een mengeling van verscheidene golven van immigraties die voornamelijk het noorden van het land beïnvloed hebben.


Muziek

De twee belangrijkste klassieke muziektradities zijn de Carnatische muziek uit Zuid-India en de Hindoestaanse muziek uit Noord-India. De Hindoestaanse muziek heeft veel mosliminvloeden ondergaan. Beide muzieksystemen zijn gebaseerd op Vedische principes. Een aantal muziekinstrumenten uit India, zoals de sitar en de tabla, zijn wereldwijd bekend. Niet-traditionele muziek, waaronder vooral de muziek uit de Bollywoodfilms is echter het populairst.


Dans

Er bestaan veel traditionele dansvormen in India, onder andere de Bharata Natyam, Odissi, Kuchipudi, Kathak en Kathakali. De meeste dansen vertellen een verhaal. Bhangra komt uit Punjab.


Festivals

India kent vele festivals. De meeste hiervan komen uit het hindoeïsme, zoals het Holi-Phagwa, Diwali, Vijayadasami, Sankranthi en Pongal.


Literatuur

De literatuur in India wordt zowel geschreven als oraal overgebracht. De Hindoeliteratuur vormt een groot gedeelte van de Indiase cultuur. Behalve de Veda's, Upanishads, Bhagavad gita en de Srimad bhagavatam, die een heilige vorm van kennis vertegenwoordigen, zijn belangrijke werken onder andere de epossen: Ramayana en de Mahabharatha. De Vaastu Shastra behandelt de architectuur en stadsplanning. De Artha Shastra is belangrijk in de politieke studies. Ook het boeddhistische Pali Canon is samengesteld in India.


Filmindustrie

Ondanks het feit dat een groot deel van de bevolking arm is, beschikt het land door het beroemde Bollywood over de grootste filmindustrie ter wereld. Cinema is mateloos populair in het subcontinent, volgens velen omdat het een vlucht van de realiteit geeft. Bollywood - de naam is afgeleid van het Amerikaanse Hollywood, waarbij de B staat voor Bombay, nu Mumbai, het kloppende hart van de Indiase filmwereld - geniet al decennia enorme bekendheid buiten India. In veel landen, van Marokko tot Thailand en van Indonesië tot Rusland, is Bollywood zelfs populairder dan Hollywood. De laatste jaren begint de interesse voor Bollywood ook in de VS toe te nemen, wat al resulteerde in enkele grote, op Bollywood geijkte, films zoals 'Bend It Like Beckham', en 'Bride & Prejudice'. Steeds meer Indiase acteurs maken uitstapjes naar Hollywoodfilms, zoals Aishwarya Rai, Gulshan Grover, Naseeruddin Shah, Om Puri en Jackie Shroff.


Kleding

India is een subcontinent met veel verschillende culturen en religies. De 1,16 miljoen inwoners wonen verspreid over diverse klimaatzones. India is ook een land van scherpe tegenstellingen. Zo is er een groot verschil tussen arm en rijk en tussen ouderwets en modern. Dit alles heeft een grote invloed op de zeer verschillende kleding die er in India gedragen wordt. India kent vele traditionele kostuums zoals de Sari, Salwar Kameez, Dhoti, de Kurta en de Ghagra Choli.


Indiase keuken

In de Indiase keuken wordt veel gebruikt gemaakt van rijst, granen en specerijen en verse kruiden die tot garam masala's gemalen worden. Curry's, tikka's en kofta's die met rijst of met vers brood gegeten worden, zijn bekende Indiase gerechten.

[bewerk] Transport

India heeft een groot en uitgebreid vervoersnet. Het land bezit een van de grootste spoorweg- en wegennetten ter wereld, die miljoenen mensen per jaar vervoeren. Ondanks dat feit, blijven er echter grote delen van het vervoersnet onderontwikkeld.


Spoorwegen

De trein is het meest gebruikte transportmiddel voor de lange afstand en wordt verzorgd door de Indian Railways. De spoorwegen vormen een belangrijk onderdeel van de Indiase cultuur.


Vliegverkeer

In verband met een groeiende middenklasse groeit het vliegverkeer in India. De vier grootste luchtvaartmaatschappijen waren anno 2008 Air India, Jet Airways, Kingfisher Airlines en Air Deccan.


Wegennet

India heeft een netwerk van nationale snelwegen, die alle belangrijke steden en staatshoofdsteden met elkaar verbindt. In 2005 had India totaal 65.569 km aan snelweg, waarvan 4.885 km geclassificeerd wordt als expresweg. De meeste snelwegen hebben twee rijstroken, terwijl in de meer ontwikkelde gebieden ze vier rijstroken hebben. Nabij grote steden kunnen de snelwegen ook acht rijstroken hebben. De snelwegen zijn de economische ruggengraat van India. De snelwegen zorgen voor veel ontwikkeling en vele steden langs de belangrijkste snelwegen hebben een economische impuls gekregen. In India rijdt men links. De vraag naar auto's is een van de hoogste ter wereld.

[bewerk] Klimaat

Kerala
Kerala

India heeft door zijn grootte verscheidene klimaatzones, van een tropisch klimaat in het zuiden tot een gematigd klimaat in het noorden. Het grootste gedeelte van India wordt ook gekenmerkt door een moessonklimaat en kent 3 seizoenen. Het koele seizoen van oktober tot februari, het hete seizoen van maart tot juni en het regenseizoen van midden juni tot september. De stad Delhi heeft een regenval van ongeveer 640 mm per jaar. De zuidwestelijke kust en het noordoosten van het land kennen veel meer regenval. In Darjeeling in het noordoosten tegen Nepal kan de regenval oplopen tot 3040 mm. Dit in tegenstelling tot de Thar-woestijn in het noordwesten waar de neerslag niet hoger is dan 50 mm. Het centrale Deccan-plateau is relatief droog.

[bewerk] Natuur

Flora en fauna

In de noordelijke valleien zijn er voornamelijk bossen. In het noordoosten komen er veel bamboebossen voor. Het noordwesten is voornamelijk steppe en woestijn. Het centrale plateau in het zuiden kent een begroeiing van palmbomen met regenwoud naar de regenachtige zuidwestkust toe. India kent door zijn grootte, zijn verschillende klimaten en afwisselende geografie een zeer divers dierenrijk.


Nationaal Park

Er zijn diverse Nationale Parken in India zoals:

  • Nationaal park Sundarbans
  • Nationaal Park Bloemenvallei, uitbreiding van Nanda Devi
  • Nationaal park Kaziranga
  • Wildpark Manas (wildpark)
  • Nationaal park Keoladeo

[bewerk] Bezienswaardigheden


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel India; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/India"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen