Jaarbeurs Utrecht

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Afbeelding:jaarbeurs.jpg


De Jaarbeurs Utrecht is een evenementengebouw in Utrecht in de provincie Utrecht.

Hier worden vele verschillende beurzen, evenementen, congressen en vergaderingen gehouden. Bijvoorbeeld de vakantiebeurs, de 50PlusBeurs en de Motorbeurs.

Jaarlijks komen hier ongeveer 4 miljoen bezoekers. De beurs beslaat 30 hectare grond en 12 hallen. De Jaarbeurs Utrecht ligt tegenover het Centraal Station en winkelcentrum Hoog Catharijne aan het Jaarbeursplein, waar ook het Beatrix Theater is gelegen.

[bewerk] Geschiedenis

De eerste Utrechtse Jaarbeurs werd gehouden in 1917, toen nog in de voormalige Fruithal en Korenbeurs op het Vredenburg. In 1921 werd de Fruithal vervangen door het eerste vaste jaarbeursgebouw. In 1930 werd ook de Korenbeurs vervangen door nieuwbouw. In 1932 werd een derde gebouw geopend.

In 1956 werd de Julianahal geopend, ontworpen door Gerrit Rietveld in samenwerking met Ter Braak, Van den Berg, Van Grunsven en Prey. Dit was het eerste gebouw op het huidige Jaarbeursterrein. In 1970 werden de oude Jaarbeursgebouwen op het Vredenburg gesloopt, om plaats te maken voor Hoog Catharijne en het Muziekcentrum.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Jaarbeurs Utrecht; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen