Jamaica

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Strand
Strand

Het eiland Jamaica is een land in het Caribisch gebied ten zuiden van Cuba en ten westen van het eiland Hispaniola. Jamaica is lid van het Gemenebest van Naties, Koningin Elizabeth II is staatshoofd. Jamaica is onderverdeeld in 3 counties en 14 parishes en heeft als hoofdstad Kingston.

Inhoud

[bewerk] Geografie

Oppervlakte

 • Totaal: 10.991 km²
 • Land: 10.826 km²
 • Water: 165 km²


Landgrenzen

0 km


Kustlijn

1022 km


Klimaat

Tropisch; heet, vochtig, matig in het binnenland


Uitersten

 • Laagste punt: Caraïbische Zee 0 m
 • Hoogste punt: Blue Mountain Peak 2256 m


Natuurlijke rijkdommen

Bauxiet, gips, kalksteen, suiker, bananen en rum

[bewerk] Taal

De officiële taal van Jamaica is Engels. De meerderheid van de bevolking spreekt echter het Jamaicaanse Patois, een Creoolse taal. Het Patois is ontstaan doordat mensen vanuit verschillende delen van de wereld met uiteenlopende moedertalen met elkaar moesten kunnen communiceren. Een gesimplificeerd Engels vormde de basis. Verder herbergt het Patois woorden en zinsbouw uit verschillende Afrikaanse talen, waaronder het Akan en Yoruba, uit andere Europese talen: Spaans en Portugees en uit Aziatische talen: Hindi en Mandarijn. Dit ontwikkelde zich zo geleidelijk tot een taal, met eigen grammaticale regels, die voor de meeste Jamaicanen de dagelijks gebruikte taal is. Het Brits-Engels of het "Queen's English" wordt vooral gebruikt in meer officiële situaties, in onderwijs, bestuur en zakenwereld.

[bewerk] Steden

Blue Lagoon, Jamaica
Blue Lagoon, Jamaica

De belangrijkste steden zijn:

 • Black River
 • Kingston (hoofdstad)
 • Mandeville
 • May Pen
 • Montego Bay
 • Morant Bay
 • Port Antonio
 • Port Maria
 • Portmore
 • Saint Ann's Bay
 • Savanna-la-Mar
 • Spanish Town

[bewerk] Infrastructuur

Zonsondergang, Jamaica
Zonsondergang, Jamaica

De infrastructuur van Jamaica bestaat uit wegen, spoorlijnen en luchthavens. Het vervoer over de weg is veruit de belangrijkste vorm van transport op het eiland.


Wegen

Het Jamaicaanse wegennet is circa 21.000 km lang, waarvan ongeveer 15.000 km is verhard. De Jamaicaanse overheid werkt, samen met private partijen, sinds het einde van de jaren negentig van de twintigste eeuw aan diverse projecten voor verbetering van de infrastructuur. Het meest in het oog springende project is Highway 2000, wat tot doel heeft om autosnelwegen aan te leggen tussen de belangrijkste steden op het eiland. De eerste 33 kilometer van Kingston tot Old Harbour is in gebruik gekomen tussen 2003 en 2005.


Spoorwegen

De spoorwegen in Jamaica behoren tot de oudste spoorlijnen buiten Europa en Noord-Amerika. Van het nog aanwezige net van 272 km wordt nog slechts 57 km gebruikt voor bauxiet transport. Het personenverkeer is in 1992 geheel stilgelegd nadat de Jamaicaanse overheid besloot de Jamaica Railway Corporation niet langer te subsidiëren. Er zijn plannen om met de hulp van Chinees kapitaal de lijn tussen Kingston en Montego Bay weer in goede staat te brengen, zodat daar weer treinen kunnen gaan rijden.


Luchtverkeer

Jamaica heeft twee internationale vliegvelden waar grote toestellen kunnen landen: Norman Manley International Airport in Kingston en Sangster International Airport in Montego Bay. Beide luchthavens dienen als thuisbasis voor de nationale luchtvaartmaatschappij Air Jamaica. Daarnaast zijn er een aantal kleine luchthavens die alleen voor binnenlands vluchten worden gebruikt: Tinson Pen in Kingston, Ken Jones Aerodrome in Port Antonio, Boscobel Aerodrome in Ocho Ríos en Negril Aerodrome. Verschillende kleine plattelandscentra hebben in de omgeving kleine vliegveldjes op suikerplantages en bij bauxietmijnen.


Havens en scheepvaart

Vanwege de ligging in de Caribische Zee op de scheepvaartroute naar het Panamakanaal en de nabijheid van grote afzetmarkten in zowel Noord- als Zuid-Amerika, kent Jamaica veel container vervoer. Zowel in Kingston als in Montego Bay bevinden zich container terminals. Er zijn nog vele andere havens, zoals Port Esquivel in St. Catherine, Rocky Point in Clarendon, Port Kaiser in St. Elizabeth, Port Rhoades bij Discovery Bay, de Reynolds Pier in Ocho Rios, en Boundbrook Port in Port Antonio.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Jamaica; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Jamaica"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen