Japan

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Japan is een land en eilandenrijk ten oosten van het Aziatische continent, dat bestaat uit 6,852 eilanden. De grootste eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu, ze bedragen samen 97% van de oppervlakte van Japan.

Inhoud

[bewerk] Geografie

Osaka Okawarivier
Osaka Okawarivier
Geisha vrouwen
Geisha vrouwen
Araike Colloseum
Araike Colloseum
Japanse Tuin
Japanse Tuin
Sushi
Sushi

Japan bestaat voornamelijk uit de vier grote eilanden: (van noord naar zuid) Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Honshu is het grootste eiland; hierop liggen de belangrijkste steden van Japan. Tevens behoren de Riukiu-eilanden in het zuiden van de vier grote eilanden tot Japan, samen met vele andere kleinere eilanden. Het land is verdeeld in 47 prefecturen. Op Hokkaido ligt een gebied waar onder meer de Ainu wonen, de oorspronkelijke bewoners van Japan. De algemene eigenschappen van de vier belangrijke eilanden zijn: besneeuwde steile bergen (waaronder de beroemde vulkaan Fuji), korte rivieren, beboste hellingen, onregelmatige, mooie meren en kleine, vruchtbare vlaktes. Op het gecultiveerde land, dat slechts 11% van totaal het grondgebied van Japan vormt, is de bevolkingsdichtheid zeer hoog.


Steden De metropool Tokio, ook wel Groot-Tokio genoemd, is de grootste metropool ter wereld, met zo'n 35 miljoen inwoners. De belangrijkste Japanse steden zijn:

[bewerk] Demografie

Bij het begin van de 20e eeuw telde Japan ruim 40 miljoen inwoners; dat aantal is meer dan verdrievoudigd tot 127 miljoen (2009) inwoners.


Samenleving

De levensstandaard is vanaf de jaren 50 drastisch verbeterd, en de Japanners hebben het hoogste inkomen per hoofd van alle Aziaten. De programma's voor maatschappelijk welzijn en ziekteverzekering zijn vrij uitvoerig. Sinds 1961 heeft Japan een ziekteverzekeringsstelsel dat elk van zijn burgers voorziet van de noodzakelijke gezondheidszorg. De belangrijke zorgen zijn vergrijzing en overbevolking.


Bevolking

Japan is een uiterst homogene maatschappij waarin niet-Japanners, vooral Koreanen, minder dan 1% van de bevolking uitmaken. De inwoners van Japan zijn hoofdzakelijk de nakomelingen van diverse volkeren die in voorhistorische tijden naar Azië migreerden; een van de eerste groepen, Ainu, die nog steeds in zekere mate in Hokkaido voortleven, zijn genetisch enigszins verwant met Kaukasiërs.

[bewerk] Bezienswaardigheden

[bewerk] Verkeer en vervoer

Japan kent diverse vliegvelden:

Het spoorverkeer wordt verzorgd door onder meer Central Japan Railway Company, East Japan Railway Company, Japan Railways, Shinkansen, Tokio Monorail en West Japan Railway Company.

Er zijn diverse metro's zoals de Metro van Kobe, Metro van Kioto, Midosuji-lijn, Metro van Nagoya, Metro van Osaka, Metro van Tokio en Tokio Tama Intercity Monorail.

[bewerk] Klimaat

Het klimaat varieert van een koel en vochtig continentaal klimaat in het noorden tot een vochtig subtropisch klimaat in het zuiden. De regenval is overvloedig, en natuurgeweld, zoals taifoens en aardbevingen, treedt frequent op.

[bewerk] Onderwijs

Het Japanse onderwijsstelsel, opgezet na de Tweede Wereldoorlog, is één van de efficiëntste ter wereld. Negen jaar scholing is verplicht, hoewel de grote meerderheid van burgers een veel langere schoolperiode doorloopt. De twee belangrijke nationale universiteiten zijn die in Tokio en Kioto.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Japan; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Japan"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen