Java

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Borobudur tempel
Borobudur tempel

Java is een eiland in de Republiek Indonesië. Het eiland is 132.000 km² groot (ruim drie keer zo groot als Nederland) en heeft meer dan 114 miljoen inwoners. Daarmee is het het dichtstbevolkte eiland van Indonesië met gemiddeld 864 mensen per vierkante kilometer. De hoofdstad en tevens residentie van Indonesië, Jakarta, ligt op de noord-westkust van Java. Jakarta met de voorsteden wordt gewoonlijk de Jabotabek genoemd, een acroniem voor Jakarta - Bogor - Tangerang - Bekasi. Deze grootstedelijke regio met een totale oppervlakte van 6400 km² (ongeveer even groot als Noord-Brabant en Limburg tezamen), heeft een bevolking van ongeveer 20 miljoen. Jakarta stad (met een oppervlakte van 664,32 km²) zelf heeft een bevolkingsaantal van 10 miljoen.

[bewerk] Geografie

Java vormt onderdeel van de 6000 kilometer lange Soendaboog, een eilandenketen die loopt van de Andamanen tot aan de Molukken. Sumatra ligt ten noordwesten van het eiland, en Bali ligt ten oosten ervan. Ten noord-noordoosten ligt Borneo, ten noordoosten Celebes. Ten zuiden liggen Christmaseiland en Cocoseilanden die tot Australië behoren. Aan de noordkant van Java ligt de Javazee, aan de zuidkant ligt de Indische Oceaan.

[bewerk] Talen

Op Java wordt Javaans, Maleis, Soendanees, Madoerees en Balisch gesproken, door respectievelijk Javanen, Orang Betawi, Soendanezen, Madoerezen en Balinezen.

[bewerk] Bezienswaardigheden op Java

  • Baluran National Park
  • Borobudur tempel
  • Prambanan tempel
  • Bromo vulkaan
  • Dieng plateau met vijf tempels
  • Krakatau (dit eiland ligt weliswaar vlak bij Java, maar het hoort bij de provincie Lampung, in het zuiden van Sumatra)


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Java (eiland); het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Java"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen