Jekaterinenburg

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Jekaterinenburg, ook wel gespeld als Jekaterinburg of Jekaterinaburg, is de historische, economische en bestuurlijke hoofdstad van de Russische oblast (bestuurlijke regio) Sverdlovsk en het bestuurlijk centrum van het federale district Oeral. Het is met ongeveer 1,3 miljoen inwoners de op vier na grootste stad van de Russische Federatie. Naar agglomeratie is het met ongeveer 2,1 miljoen inwoners de vierde van Rusland na Moskou, Sint-Petersburg en Samara. Tussen 1926 en 1991 droeg de stad de naam Sverdlovsk. De stad vormt samen met een aantal kleinere omliggende plaatsen een Russische gemeente als het stedelijk district "stad Jekaterinenburg". Jekaterinenburg ligt in de Centrale Oeral aan de oostflank van de Oeral en wordt als zodanig beschouwd als een stad in Azië en wel op ongeveer 50 kilometer van de in de 19e eeuw officieel vastgestelde grens tussen Azië en Europa. De stad zelf claimt echter een Europese stad te zijn en heeft om meer toeristen te trekken zelfs een eigen grensmonument op 2 kilometer van de stad geplaatst. De stad ligt op 1667 kilometer van Moskou aan de oever van de rivier de Iset (stroomgebied van de Tobol). Het is een belangrijke industriestad, een belangrijk kennis- en financieel centrum en het vormt een belangrijk spoorweg- en luchtverkeersknooppunt. Soms wordt de stad zelfs 'de derde hoofdstad van Rusland' genoemd. Chroesjtsjov heeft zelfs eens voorgesteld om de hoofdstad erheen te verplaatsen vanwege de meer centrale ligging in Rusland.

[bewerk] Cultuur en Bezienswaardigheden

Architectuur

De stad heeft 27 musea, een groot theater; een operahuis, waar balletvoorstellingen, opera's en komedies worden vertoond en nog 13 andere theaters. Het bekendste theater is het Koljadatheater van een van Ruslands bekendste toneelschrijvers Nikolaj Koljada. Dit theater werd in juli 2006 verplaatst na een conflict met de eigenaars van het gebouw. Ook heeft de stad een dierentuin, circus, kunstgalerij en een philharmonie. Daarnaast heeft de stad een eigen filmstudio. Het bekendste museum is het Museum voor mijnbouw in midden-Oeral. De stad bezit ook een aantal kathedralen, waarvan de Kathedraal op het bloed, op de plek waar de tsarenfamilie werd vermoord in het Ipatiev-huis, de bekendste is. Er staat ook een aantal kathedralen uit de Russische stijl, waarvan de Christus-hemelvaartskathedraal de bekendste is. Verder bevinden zich in de stad de zogenaamde Bergkanselarij (uit 1739). In een buitenwijk bevindt zich de Heilige Drie-eenheids-kathedraal waar ooit Grigori Raspoetin monnik was. Volgens sommigen is één van de mooiste gebouwen van de stad het oude gemeentehuis, dat in stalinistische stijl is gebouwd. Een van de overblijfselen van de faillissementen van de jaren '90 is de nooit afgebouwde 220 meter hoge Tv-toren van Jekaterinenburg. De stadsregering heeft echter in samenwerking met een dochterbedrijf van Gazprom in 2007 ingezet op het voltooien van de toren. Een ander project zijn de Wachters van de Oeral.


Stedelijke ontwikkeling

Veel van de monumentale gebouwen in Jekaterinenburg zijn vervallen als gevolg van achterstallig onderhoud en geldgebrek. Alleen langs de belangrijkste straten worden gebouwen gedeeltelijk opgeknapt. De situatie is echter sterk verbeterd sinds de Sovjettijd toen veel kerken en kathedralen werden gesloopt of sterk verwaarloosd. Aan het begin van de 21e eeuw is het centrum opgeknapt en zijn er meer beelden geplaatst. Veel oude gebouwen worden gerestaureerd. Tevens is men gestart met de voorbereiding van de nieuwe wijk Akademitsjeski met een oppervlakte van een derde van de huidige stad, die gebouwd wordt door een Frans bedrijf en die ruimte moet gaan bieden aan 250.000 inwoners. De wijk moet over 20 jaar volledig klaar zijn. Dit project is door de Russische federale staat uitgekozen als een van de grote woningbouwprojecten waarvoor staatsfinanciering beschikbaar wordt gesteld in het kader van het megaproject "Toegankelijke woning". Net als in andere grotere Russische steden worden soms buitenlandse architecten ingehuurd om prominente gebouwen neer te zetten. Een voorbeeld is een nog te bouwen winkelcentrum aan de Maarschalk Zjoekovstraat, dat zal worden gerealiseerd door de Japanse architect Kisho Kurokawa. Dit is volgens burgemeester Tsjernetski de eerste keer dat een architect van dergelijke faam een gebouw zal plaatsen in de stad. Ook wordt in navolging van andere grote Russische steden het aantal straatkiosken verminderd met bijna 140, een proces dat eind 2007 moet zijn afgerond.


Muziek

Jekaterinenburg heeft geen grote of beroemde muziekscene, maar een aantal populaire Russische rockbands als Oerfin Dzjyoes, Tsjaif, Tsjitsjerina, Nautilus Pompilius, Nastja, Trek, Agata Kristi en Smyslovye Galljoetsinatsii werden hier wel gevormd. "Oeralrock" wordt vaak gezien als een aparte stijl binnen de rockmuziek. Ook studeerden enkele beroemde operazangers, zoals Boris Sjtokolov, Joeri Goeljajev en Vera Bajeva af aan het Conservatorium van de Oeral. Het Filharmonisch Orkest van de Oeral (huidige dirigent: Dmitri Liss), dat werd gesticht door Mark Paverman in Jekaterinenburg is ook populair in Rusland en Europa.

[bewerk] Klimaat

Jekaterinburg kent een landklimaat met lange, koude winters (ongeveer 5 maanden: van november tot midden april) en korte, warme zomers (gemiddeld 65 tot 70 dagen). De gemiddelde temperatuur varieert van -15,3 °C in januari tot 17,4 °C in juli, met uitschieters naar -35 °C en +35 °C. Sneeuw in de zomer is geen uitzonderlijk fenomeen en heeft de lokale zegswijze "korte milde sneeuwige Oeralzomer" doen ontstaan. De lente- en herfstperiodes zijn meestal vrij kort. De luchtvochtigheid is er lager dan in Europees Rusland. Vanwege haar positie aan de rand van het gebergte de Oeral en de wisselvalligheid van de wind, kan het weer van jaar tot jaar en dag tot dag sterk verschillen. Zo komt het voor dat de temperatuur in de ene week meer dan 30 °C bedraagt, terwijl het er de week erna sneeuwt.


Klik hier om terug te gaan


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Jekaterinenburg; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen