John F. Kennedy International Airport

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
JFK Airport, vroeger..
JFK Airport, vroeger..

John F. Kennedy International Airport of kortweg JFK Airport, vroeger Idlewild Airport en New York International Airport geheten, is de belangrijkste internationale luchthaven in de stad New York in de Verenigde Staten. Het ligt in Jamaica, in het stadsdeel Queens, op het eiland Long Island. JFK Airport wordt beheerd door de Port Authority of New York and New Jersey, die naast zeehavens ook LaGuardia Airport, Newark Liberty International Airport, en Teterboro Airport beheert. JFK Airport is het meest bekend als het internationale knooppunt van de stad New York, maar er zijn ook een aantal binnenlands vluchten, vooral naar de westkust van de Verenigde Staten. Nadat JetBlue Airways in 2000 zijn hoofdkantoor op JFK Airport vestigde, is het belang van de luchthaven voor binnenlandse vluchten toegenomen. De luchthaven is ook een knooppunt voor Delta Air Lines.

[bewerk] Terminals

Van 1947 tot 1957 was er maar een enkel terminalgebouw. In 1957 werd er een internationale terminal bijgebouwd. Daarna bouwden verschillende luchtvaartmaatschappijen hun eigen terminalgebouwen. Schiphol Group heeft via Schiphol USA belangen in Terminal 4. Met ondersteuning van Schiphol Group is de oude Terminal 4 verbouwd en vernieuwd. De nieuwe Terminal 4 is in 2001 in gebruik genomen. Op het ogenblik staan er negen terminalgebouwen, waaronder de in 1962 geopende Trans World Airlines-terminal, die werd ontworpen door de beroemde Finse architect Eero Saarinen. Nadat TWA was overgenomen door American Airlines in 2001 werd het terminal gebouw echter buiten bedrijf genomen. Er zijn nu plannen om het te verbouwen om er restaurants en een congrescentrum in te vestigen. Op 17 december 2003 werd de "AirTrain" in bedrijf genomen, een computerbestuurde trein, die alle terminals aandoet, en verbindingen biedt met stations van de New Yorkse metro en Long Island Railroad in Howard Beach en Jamaica.

[bewerk] Films waarin JFK Airport een rol speelt

  • Goodfellas (1990)
  • Final Destination (2000)
  • Catch Me If You Can (2002)
  • The Terminal (2004)
  • Taxi (2004)

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel John F. Kennedy Internationaal Airport; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen