Jyväskylä

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Jyväskylä is een gemeente en stad in de Finse provincie West-Finland en in de Finse regio Centraal-Finland. De stad ligt aan de noordelijke punt van het Päijänne-meer. De gemeente telt ruim honderd duizend inwoners (2009), het stedelijk gebied is twee keer zo groot en behoort tot de belangrijkste stedelijke regio’s van het land. De stad is een van de snelstgroeiende in Finland. Jyväskylä staat bekend als onderwijsstad (het Athene van Finland) vanwege de grote universiteit en de vele specialistische opleidingen die de stad huisvest. Papierindustrie en informatietechnologie zijn de belangrijkste economische sectoren in de stad. In Jyväskylä begon architect Alvar Aalto zijn loopbaan, en de stad telt vele gebouwen van zijn hand die als toeristische trekpleister dienen. Verder vindt in en om Jyväskylä jaarlijks de Neste Oil Rally Finland plaats, een van de grote wedstrijden in het World Rally Championship.

[bewerk] Geschiedenis

Jyväskylä (de naam betekent "graandorp") werd in 1837 op last van tsaar Nicolaas I op de plek van een klein marktdorp gesticht. De plaats groeide uit tot centrum van de regio Centraal Finland. In de tweede helft van de 19e eeuw vestigden enkele onderwijsinstellingen zich in de stad, de basis voor de huidige status als onderwijsstad. Jyväskylä is de hoofdstad van Keski-Suomi (Centraal-Finland).


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Jyväskylä; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen