Kaarsjesavond, Gouda

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Kaarsjesavond is een traditie waarin het centrum van Gouda helemaal met kaarsen wordt verlicht.

Op de tweede dinsdag in december, 's avonds omstreeks 19:30 uur, wordt op de Markt de kerstboom ontstoken door de burgemeester. Hierbij zijn belangrijke nationale en internationale gasten aanwezig.

Alle vensters van het gotische stadhuis en van de bovenverdiepingen van de winkels rondom de Markt en aangrenzende straten worden dan verlicht door duizenden brandende kaarsen achter de ramen. Dit zijn niet door de 'Kaarsenfabriek' ter beschikking gestelde gotische witte Gouda kaarsen, de bewoners van de Markt moeten zelf voor de kaarsen zorgen of kunnen ze kopen via de gemeente. De straat- en winkelverlichting is daarbij gedoofd en dit spektakel levert dan een feeëriek schouwspel op. Vervolgens worden door verschillende koren nog enkele kerstgezangen ten gehore gebracht, waarbij het publiek voluit meezingt.

Hierna zijn er nog allerlei activiteiten te bezichtigen of te bezoeken in kerken, musea en in de omgeving. Deze traditie wordt al al 50 jaar in ere gehouden en trekt vele bezoekers. Ruim dertigduizend bezoekers uit binnen- en buitenland vierden in 2005 de 50e editie van Kaarsjesavond in Gouda in het bijzijn van H.M. koningin Beatrix.

De kerstboom van ongeveer 20 meter komt uit Noorwegen en is een geschenk van Gouda’s partnerstad Kongsberg. De boom heeft dan al een lange reis achter de rug. Hij is verscheept van Noorwegen via Engeland naar Rotterdam waar hij op een vrachtauto gaat die hem uiteindelijk naar Gouda brengt. De gemeente is een week bezig om de boom te versieren.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Kaarsjesavond; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen