Kalverstraat, Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Kalverstraat is de drukste winkelstraat in de stad Amsterdam. De straat dankt zijn naam aan de kalvermarkt die hier tot in de zeventiende eeuw werd gehouden. De Kalverstraat begint bij de Dam en eindigt bij de Munttoren (voorheen Regulierspoort). De naam kwam al in 1393 voor. Het gedeelte tussen het Spui en de Munt heette (toen het binnen de stad kwam te liggen) Byndewyck. Van 1486 tot 1629 vond op dit gedeelte ook een veemarkt plaats en dit werd daarom Ossenmarkt genoemd. Later ging deze naam over in Kalverstraat. De brug over het Spui heette Osjessluis voordat dit gedempt werd. Aan de overzijde van de Dam loopt het winkelgebied door naar de Nieuwendijk.

[bewerk] Feitjes

Aan de Kalverstraat bevinden zich vele (Rijks)monumenten: het voormalige Burgerweeshuis (thans Amsterdams Historisch Museum), de H.H. Petrus en Pauluskerk (De Papegaai) en de Weeshuispoort.

  • Het Mirakel van Amsterdam (1345) vond plaats in een woning gelegen tussen de Kalverstraat en het Rokin.
  • Claes Janszn Visscher (1586/87-1652) vestigde zich in 1611 als uitgever en drukker in de Kalverstraat.
  • De winkel van Judocus Hondius (uitgeverij en cartografie (1630)) was gevestigd aan de Kalverstraat.
  • De eerste openbare filmvoorstelling van Auguste en Louis Lumière in Nederland (1896) werd in de Kalverstraat gehouden.
  • Vele nationale winkelketens zijn gevestigd aan de Kalverstraat.
  • Eduard en Lazarus Gerzon openden in de Kalverstraat hun derde winkel (1892 tot 1970). De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (Hema) opende hier haar eerste vestiging (1926).
  • Op de hoek van de Kalverstraat en de Paleisstraat staat de Sociëteit De Groote Club "Doctrina et Amicitia", van waaruit op 7 mei 1945 dronken Duitse soldaten het vuur openden op de menigte die buiten de bevrijding vierde. Zo vielen op het laatste moment nog vele slachtoffers, zeker twintig doden en 119 gewonden. Meer hierover (het is op film vastgelegd) in het gemeentearchief.
  • Op 9 mei 1977 brak brand uit in de meubeltoonzaal Van Inden aan de Kalverstraat, die zich ontwikkelde tot een inferno. Het erboven gelegen hotel Polen en het ernaast gelegen hotel Suisse en boekhandel De Slegte brandden af. Er vielen 33 doden en 21 zwaargewonden.
  • Op het terrein van de vroegere Vendexdriehoek, tussen Heiligeweg en Singel, verrees in de jaren '90 het winkelcentrum Kalvertoren.
  • Het spel Monopoly heeft in zijn Nederlandse uitgave als duurste straat de Kalverstraat.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Kalverstraat Amsterdam; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen