Kasteel Drakensteyn, Lage Vuursche

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Kasteel Drakensteyn is een kasteel en landgoed gelegen nabij Lage Vuursche, gemeente Baarn.

In 1360 wordt voor het eerst geschreven over een hofstede Drakesteyn. Het is in 1385 Frederik van Drakenburg die met Drakesteyn wordt beleend.

De oude geschiedenis van Drakensteyn is nauw verbonden met die van Ridderhofstede Drakenburg, dat er vlakbij lag en in de 19e eeuw is afgebroken.

In 1634 wordt Ernst van Reede de eigenaar van Drakensteyn. Zijn zoon Gerard laat in 1640 een nieuw, volledig symmetrisch achthoekig huis bouwen, mogelijk naar een ontwerp van Jacob van Campen. Het huis wordt erkend als ridderhofstad en Gerard wordt ridder. In die dagen wordt ook het dorp Lage Vuursche gebouwd. Ridder Gerard laat een kerk bouwen - met een pastorie -, een school, een molen en een herberg.

In de Gouden Eeuw worden in de Laagte van Pijnenburg overigens een groot aantal kastelen en landhuizen verbouwd en gebouwd, zoals Soestdijk - het latere Paleis Soestdijk -, Kasteel De Hooge Vuursche, De Eult, Pijnenburg, Eeuwijckshoeve.

In de 17e en 18e eeuw wisselt het kasteel enkele malen van eigenaar. In 1780 vindt een verbouwing plaats waardoor het aanzicht van het huis verandert: de Ionische zuilen worden verwijderd. In 1807 wordt Drakensteyn eigendom van mr. Paulus Wilhelmus Bosch, burgemeester van Utrecht. Het huis blijft dan 150 jaar in de familie, tot het in 1959 eigendom wordt van Prinses Beatrix. Ze laat het kasteel restaureren en trekt er in 1963 in. Nadat ze koningin wordt verhuist ze in 1981 naar Den Haag. Sindsdien is Drakensteyn in gebruik als buiten- en gastverblijf.

In 2006 werd bekend dat Drakensteyn gerenoveerd zou worden, om het kasteel weer bewoonbaar te maken. Er worden enige meters bijgetrokken en het wordt volop beveiligd en klaargemaakt voor de 21ste eeuw. Dit bericht gaf voeding aan de geruchten dat de abdicatie van Koningin Beatrix aanstaande is, maar de RVD wilde hier niet op ingaan.

Het landgoed en de woning zijn niet te bezichtigen.

Drakensteyn wordt ook wel geschreven als 'Drakestein', 'Drakenstein', of als 'Drakensteijn'.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Kasteel Drakensteyn; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen