Katwijk aan Zee

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Het strand van Katwijk aan Zee
Het strand van Katwijk aan Zee

Katwijk aan Zee is het westelijke deel van de stad Katwijk in de provincie Zuid-Holland, met bijna 36.000 inwoners.

Katwijk aan Zee ligt, zoals de naam zegt, aan de zee. Rond 1230 was het plaatsje niet meer dan een kern van een aantal hutten. Na 1300 begon de plaats te groeien en werd ze al snel bekend om de visserij. In 1388 werd de vismarkt van Katwijk aan den Rijn verplaatst naar Katwijk aan Zee. De twee plaatsen vielen toen al onder hetzelfde bestuur, Katwijk, maar toen was dat een heerschap. Sinds de 20e eeuw is Katwijk aan Zee een bekende badplaats en is het dorp uitgegroeid tot een soort kleine stad. Eind jaren '80 smolt het samen met Katwijk aan den Rijn en de noordelijke nieuwbouwwijk Hoornes-Rijnsoever tot één stad, Katwijk. Per 1 januari 2006 zijn ook de omringende dorpen Rijnsburg en Valkenburg bij Katwijk gevoegd.

In Katwijk aan Zee wordt een subdialect van het dialect Strand-Hollands gesproken, het Katwijks. Het is een van de weinige dialecten die in Zuid-Holland nog gesproken worden. Een aanzienlijk deel van de inwoners spreekt het dialect nog dagelijks. De invloed van het Nederlands wordt wel steeds groter.

[bewerk] Tips

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • De hervormde Andreaskerk dateert uit 1480.
  • De Vuurbaak uit 1605.
  • De Nieuwe Kerk 1885, gebouwd in neo-renaissancestijl.

[bewerk] Wijken

Centrum - Nieuw Zuid - Overduin - Rooie Buurt - Princehaven - Witte Hek

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Katwijk aan Zee; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen