Kempen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Kempen is een gebied dat gelegen is in de Belgische provincies Antwerpen, Limburg en het uiterste noorden van de provincie Vlaams-Brabant, en in het zuiden van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is gelegen ten oosten van de stad Antwerpen en ten westen van Eindhoven. Verder naar het oosten gaat de Kempen over in de Groote Peel, een streek die geografisch aan de Kempen verwant is. De zuidgrens wordt gevormd door de rivier de Demer. De oostgrens door de Maasvallei. Het Kempens Plateau is er een deel van.

Aangezien het een streek was met arme zandgronden, vindt men er weinig oude of grote steden; die liggen eerder aan de rand: Hasselt, Diest, Aarschot, Lier ("de poort der Kempen", zij het dat ook het Noord-Brabantse Oirschot zich graag met die titel siert), Breda, Tilburg, Eindhoven, Maaseik, Maastricht. Turnhout maakt hierop uitzondering, en wordt wel eens de "hoofdstad van de Kempen" genoemd. Ten westen van Turnhout werd van oudsher klei ontgonnen voor de productie van bakstenen, een van de redenen waarom er een "noord-Kempens" kanaal naar Antwerpen gegraven werd.

In de Kempen komen nog een aantal bossen, vennen, heides en weilanden voor. Waar de Kempen tot omstreeks 1960 grotendeels heide, eikenbos en moeras omvatten, zijn deze nadien door zware bemesting en lintbebouwing stilaan gewijzigd in een eerder kleinschalig landschap. Hier en daar komen nog hectaren grote tot meerdere tientallen hectare grote heide- en bosrelicten voor, zoals de Kalmthoutse Heide te Kalmthout, België, De Maten in Genk, het Turnhouts Vennengebied (Turnhout, België), landschap Liereman (Oud-Turnhout, België), natuurgebieden "De Teut" in Zonhoven en "Ter Haagdoornheide" in Houthalen-Helchteren en natuurlijk het Nationaal Park Hoge Kempen. Deze relictgebieden bevinden zich vaak op de grens tussen gemeentes (moeras), op zandige donken (droge heide, vaak inmiddels bebost met den) of temidden inmiddels grootschalig verkavelde landbouwgronden. Het noordelijk, tussen Boxtel en Oisterwijk gelegen natuurgebied draagt dan ook niet toevallig de naam 'Kampina'. In een aantal dorpen zijn nog de typische Kempense langgevelboerderijen te bezichtigen, hoewel vele hiervan tegenwoordig volledig als woonhuis in gebruik zijn. Veel van het Kempens bouwkundig, agrarisch en cultuurhistorisch erfgoed wordt bewaard in het openluchtmuseum van Bokrijk. De Belgische Kempen kunnen 's zomers de warmste plek van Vlaanderen zijn. Zo werd er eens 39.5°C gemeten in Kleine Brogel.

[bewerk] Tip

Klikt u hier voor de leukste uitjes in Kempen


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Kempen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Kempen"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen