Kootwijk

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
De gereformeerde kerk in Kootwijk.
De gereformeerde kerk in Kootwijk.

Kootwijk is een klein dorp in de gemeente Barneveld, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp heeft, inclusief de omgeving, 280 inwoners (2004).

Het dorp is gelegen midden in de bossen, op de westflank van de Veluwe en heeft een belangrijke toeristische functie. Direct ten zuiden van Kootwijk ligt het, landschappelijk gezien, unieke Kootwijkerzand. Een kleine vijf kilometer ten oosten, in de gemeente Apeldoorn, ligt de plaats Radio Kootwijk.

[bewerk] Geschiedenis

De oorsprong van het dorp Kootwijk is onduidelijk. Er zijn opgravingen gedaan uit de Vroege middeleeuwen, maar die geven geen duidelijkheid of dat het dorp vanaf toen bewoond is geweest, of dat het toen een tijdelijke bewoning is geweest. In ieder geval werd er in 1838 in de torenspits van de Nederlands Hervormde kerk een anker gevonden met de inscriptie "1010". De naam van het dorp, die ook wel werd aangetroffen als Coetwijc, Kaetwick, Kaitwijck, Caetwyck, Koitwyck en Koetwyk, is een samenstelling van koot, kaat ("kot, kleine boerderij") en wijk ("vestigingsplaats").

[bewerk] Sport en recreatie

Deze plaats is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse ook wel Marskramerpad of Handelsweg geheten. De E11 loopt van Den Haag naar het oosten, op dit moment tot de grens Polen/Litouwen.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Kootwijk; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Kootwijk"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen