Korea

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Traditionele Dans
Traditionele Dans

Korea is een voormalige staat in Oost-Azië, bestaande uit een schiereiland, dat aan China en Rusland grenst, en van Japan gescheiden is door de Japanse Zee. Korea heeft als hoofdstad Seoel. De oppervlakte bedraagt 221.487 km². Het schiereiland is al 12 tot 18 duizend jaar bewoond. Eens was Korea een groot, verenigd land dat zich tot Mantsjoerije en Siberië uitstrekte. Korea was het centrum van de zijdehandel, en in de 7e en 8e eeuw gold het land als het centrum voor de beste goudsmeden. Lang voor Johannes Gutenberg gebruikte men hier de drukpers al. Korea is ook bekend om zijn traditionele gerecht Kimchi, een manier om groenten door fermentatie houdbaar te houden gedurende de winter. In de 20e eeuw was Korea gedurende 35 jaar geannexeerd door Japan. Na de nederlaag van Japan in 1945 werd het bewind over Korea verdeeld tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Als gevolg hiervan werd Korea in 1948 opgedeeld in twee onafhankelijke staten:

Merk op dat de toevoegingen 'Noord' en 'Zuid' niet officieel zijn. Dat is in overeenstemming met het feit dat beide landen streven naar hereniging. Dezelfde situatie bestond tot de hereniging in Duitsland. Zowel de Noord- als Zuid-Koreanen spreken Koreaans. Het schrift heet het Hangul. Deze woorden zijn volgens sommigen niet verwant aan andere talen in de omgeving en is daarom volgens sommigen een isolate taal. Ondanks een oorlog in de jaren vijftig, en latere toenaderingspogingen zijn de twee staten nog steeds gescheiden. Zuid-Korea ontwikkelde zich tot een moderne kapitalistische industriestaat met een snel groeiende economie; Noord-Korea is anno 2010 een van de laatste communistische staten ter wereld. Beide landen vaardigden in 2006 samen één team af naar de XXe olympische winterspelen in Turijn.

Inhoud

[bewerk] Geografie en klimaat

Waterval op Jeju Eiland in Korea
Waterval op Jeju Eiland in Korea

De oppervlakte bestaat voor circa 80% uit bergland. De hoogste berg is de Paektu-san. De rivieren de Jaloe, lengte 790 km en de Tumen ontspringen hier. De belangrijkste bergketen is de 600 kilometer lange T'aebaek-keten, die langs de oostkust loopt. In het zuiden liggen enkele grote bekkenlandschappen. De Toemen en de Jaloe vormen een natuurlijke grens met China en de Sovjet-Unie. Andere rivieren zijn de naar de Gele Zee stromende Han-gang en Taedong en de Naktong, die uitmondt in de Straat Korea. Korea telt meer dan 3000 eilanden, waarvan Jeju het belangrijkste is. Tussen dit eiland en de zuidpunt van het schiereiland ligt de eilandenzwerm van de Koreaanse archipel.

Korea heeft een gematigd landklimaat. De winters zijn koud, met gemiddelden onder nul; zomers stijgt de temperatuur boven de 25 °C. De verschillen tussen de regio's zijn groot. In het zuiden is het klimaat milder en valt er meer regen. De winter kenmerkt zich door landwinden en de zomer door zeewinden. De maand juli is een regenmaand. De plantengroei en dierenwereld sluiten aan bij die van Noord-China.

[bewerk] Taal

Koreaans is de officiële taal van zowel Noord- als Zuid-Korea en de Autonome Koreaanse Prefectuur Yanbian in Mantsjoerije, China. Wereldwijd zijn er naar schatting 80 miljoen mensen die Koreaans spreken. In Zuid-Korea zijn dat er ongeveer 50 miljoen en in Noord-Korea 23 miljoen. De genealogische classificatie van het Koreaans is onderwerp van discussie. Sommige linguïsten plaatsen het in de Altaïsche taal familie, anderen beschouwen het als een isolaat. In de Koreaanse taal is een agglutinerende taal en in een zin komt het onderwerp altijd aan het begin van een zin en het werkwoord aan het eind. Het lijdend voorwerp staat er dan uiteraard tussenin. Net als het Japans en Vietnamees kent het Koreaanse veel Chinese leenwoorden. Modern Koreaans wordt tegenwoordig bijna alleen nog geschreven in hangul, een schrift ontwikkeld in de 15de eeuw door koning Sejong de Grote. Het schrift kent 24 letters, jamo genoemd, waarvan 10 klinkers en 14 medeklinkers.

[bewerk] De deling van Korea

Namsan Toren in Seoul
Namsan Toren in Seoul

Na de capitulatie van Japan werd het Koreaanse schiereiland het slachtoffer van een ideologische strijd tussen de VS en de USSR. Het land werd tijdens een spoedzitting van twee Amerikaanse generaals in twee helften gesplitst. Deze deling werd aan de Sovjet-Unie voorgesteld en die accepteerde dit. Na 8 september 1945 viel het zuiden onder de administratie van de Verenigde Staten en het noorden kwam onder Sovjet-bestuur. De deling langs de 38e breedtegraad was oorspronkelijk als tijdelijke oplossing gedacht. Op 1 december 1945 werd in Caïro door de bezettingsmachten besloten dat Korea snel vrij zou zijn. Later probeerden de VS en USSR om het land voor vijf jaar gemeenschappelijk te besturen, maar dit bleek niet haalbaar. In september 1947 bracht de VS het Koreavraagstuk in voor de Verenigde Naties.


Noord- en Zuid-Korea

Na de Koreaanse oorlog bleven de twee landen gescheiden van elkaar voortbestaan. Het stalinistische Noord-Korea isoleerde zich van de rest van de wereld en de bevolking leeft ver beneden de armoedegrens. Zuid-Korea ontwikkelde zich na een militair bewind tot een welvarende democratische staat.

  • Noord-Korea, officieel de Democratische Volksrepubliek Korea, is een staat in Noord-Oost-Azië die grenst aan de landen China, Rusland en Zuid-Korea en aan de Gele Zee en de Japanse Zee.
  • Zuid-Korea, officieel de Republiek Korea, is een land in het noordoostelijke deel van het Aziatische continent op het zuidelijk deel van het Koreaans schiereiland. Zuid-Korea grenst aan de gedemilitariseerde zone met Noord-Korea, de Gele Zee, de Straat Korea en de Japanse Zee.

[bewerk] Koreaanse Keuken

De Koreaanse keuken, gericht op de eenvoudige mens, is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofoe. Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten welke rijst, soep en kimchi vergezellen. Drie, vijf en soms wel twaalf bijgerechten worden geserveerd, afhankelijk van de gelegenheid. Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de speciale pittige smaak geven.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Korea; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Korea"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen