Kröller-Müller Museum

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Kröller-Müller Museum is een museum voor moderne kunst, gelegen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe te Otterlo in Gelderland.

Het is vernoemd naar Helene Kröller-Müller, die, geadviseerd door de kunsthistoricus H.P. Bremmer, een groot deel van de collectie bijeengebracht heeft. Het museum is ontworpen door de architect Henry Van de Velde. Het is in 1938 geopend en is in 1961 door de toenmalige directeur Bram Hammacher uitgebreid met een beeldentuin. In 1963 volgde Rudi Oxenaar Hammacher op en sinds 1990 is Evert van Straaten de directeur.

Het museum is in 1977 verder uitgebreid, met een nieuwe vleugel van Wim Quist.

[bewerk] Tip

Klikt u hier voor diverse Kröller Müller Arrangementen op:

Kröller Müller Arrangement

[bewerk] Collectie

Er is vooral een aanzienlijke collectie van de postimpressionistische kunstschilder Vincent van Gogh. De kunstenaar-ontwerper Martin Visser schonk ruim 400 werken uit zijn collectie aan het museum waaronder werken van Anselm Kiefer, Richard Long, Georg Baselitz en Elsworth Kelly. In 2005 werd een legaat, bestaande uit 28 werken en diverse correspondentie, uit de nalatenschap van Rudi van Deventer (zoon van de museumdirecteur tijdens de oorlogsjaren) aanvaard.

Ook zijn er werken van onder meer: Pablo Picasso Fernand Leger Bart van der Leck Piet Mondriaan Charley Toorop

[bewerk] Beeldentuin

De beeldentuin van het museum is een van de grootste van Europa, en bevat werken van onder andere Auguste Rodin, Henry Moore, Richard Serra, Jean Dubuffet en Claes Oldenburg.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Kroller-Muller Museum; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen