Kuopio

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Kleine Waterval in Kuopi
Kleine Waterval in Kuopi

Kuopio is een gemeente en stad gelegen in het binnenland van Finland, in het noorden van de provincie Oost-Finland. De stad heeft meer dan 90.000 inwoners; dit maakt van Kuopio één van de acht grootste steden van Finland. De stad wordt omgeven door het meer Kallavesi. Het centrum bestaat net als vrijwel alle Finse steden uit een rastervormig stratenpatroon; in Kuopio wordt dit patroon nog 'verdubbeld' doordat de blokken tussen twee straten in doorsneden worden door smalle stegen. De belangrijkste bezienswaardigheid is de uitkijktoren op de Puijo-heuvel.

[bewerk] Functies

Kuopio is de grootste stad van Oost-Finland en het centrum van de regio Noord-Savo. De stad telt diverse onderwijsinstellingen en heeft een universiteit. Kuopio heeft daardoor een aanzienlijke studentenpopulatie. Het is een levendige stad met veel winkels en culturele voorzieningen. Kuopio is vandaag vooral bekend als een centrum van gezondheidszorg, de universiteit is speciaal gefocust op deze specialisaties. De basis van de industriële bedrijvigheid wordt gevormd door houtverwerking en -transport, waarvoor ook de binnenhaven van belang is, alsmede metaal- en voedingsmiddelenindustrie. Kuopio is zetel van de aartsbisschop van de Fins-orthodoxe Kerk. De stad staat in Finland bekend om de visspecialiteit "Kalakukko" en het speciale Savo-dialect van de inwoners. Internationaal heeft Kuopio naam gemaakt als wintersportoord vanwege de skipspringschansen en de organisatie van de alternatieve elfstedentocht.

[bewerk] Verkeer en Vervoer

Kuopio ligt zowel aan de snelweg als de spoorlijn van Helsinki naar het noorden. Met van oorsprong Italiaanse Pendolino-treinen wordt een hogesnelheidsverbinding met Helsinki onderhouden. Daarnaast rijden er ook gewone intercity en regionale treinen. Kuopio heeft ook de beschikking over een vliegveld, waarvandaan naar Helsinki en Riga (2008) gevlogen kan worden. De vliegveld ligt 25 km buiten de stad en is bereikbaar met de bus vanaf de markt.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Kuopio; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Kuopio"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen