Lahti

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Haven Lahti
Haven Lahti

Lahti is een gemeente en stad in het zuiden van Finland, ongeveer honderd km ten noordoosten van Helsinki in de Finse provincie Zuid-Finland en in de Finse regio Päijät-Häme. De stad ligt aan de heuvelrug Salpausselkä (een eindmorene) en aan het meer Vesijärvi. Zij telt bijna honderd duizend inwoners (2010) en is daarmee de zesde gemeente van Finland.

[bewerk] Functies

Lahti is een industriestad. Zij staat vooral bekend om haar meubelindustrie, maar telt daarnaast ook textiel-, metaal- en elektro-industrie, een brouwerij, alsook toeleveranciers voor de (mobiele) telecommunicatiesector. Lahti is daarnaast bekend als wintersportplaats: de skischansen behoren tot de bekendste van Finland en de Salpausselkä biedt uitstekende mogelijkheden voor langlaufen en skiën. De stad heeft een hogeschool en een filmacademie. Lahti ligt gunstig op een kruispunt van noord-zuid- en oost-westverbindingen. Medio 2006 is een directe spoorlijn naar Helsinki geopend. Naar verwachting zal dit het aantal forenzen in Lahti doen toenemen.

[bewerk] Bezienswaardigheden

De kerk (ontworpen door Alvar Aalto in 1978) en het raadhuis (ontworpen door Eliel Saarinen in 1912) staan tegenover elkaar op twee heuvelruggen. Vermeldenswaard is verder de Sibeliushal, een geheel uit hout opgetrokken concertgebouw bij het haventje. Lahti bezit een radio- en televisiemuseum, van verre herkenbaar door de twee masten van een oude zendinstallatie. Bij de springschansen bevindt zich een skimuseum.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Lahti; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Lahti"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen