Lanaye

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Ternaaien (Frans: Lanaye) is een deelgemeente van de Belgische stad Wezet (Frans: Visé) in de provincie Luik. De gemeente is gelegen tussen Luik en Maastricht. Ternaaien heeft een oppervlakte van 4,60 km² en telde bij de opheffing als gemeente in 1977 ongeveer 900 inwoners.

Ternaaien behoorde tot bij de vastlegging van de taalgrens in 1963 bij de Vlaamse provincie Limburg maar werd in dat jaar overgeheveld naar de provincie Luik. Het was de bedoeling dat het gehucht Klein-Ternaaien (Frans: Petit-Lanaye) in het noorden van Ternaaien gelegen vlakbij de grens met Nederland, dat toen overwegend Nederlandstalig was, bij de provincie Limburg zou blijven en zou opgenomen worden in de toenmalige gemeente Kanne (tegenwoordig is Kanne een deelgemeente van Riemst), maar dit is uiteindelijk niet gebeurd. Feitelijk ligt de taalgrens nu dus direct aan de rand van Maastricht.

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • de Sint-Maria-Magdalenakapel, deels neoromaans, deels 18e eeuws

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Lanaye; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Lanaye"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen