Land van Maas en Waal

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Land van Maas en Waal is een streek in Gelderland, gelegen tussen de rivieren de Maas en de Waal. Het gebied ligt ten westen van het Rijk van Nijmegen en ten zuiden van de Betuwe en ten Oosten van het hertogdom 's-Hertogenbosch. De regio omvat de twee gemeenten West Maas en Waal en Druten met daarin de plaatsen Dreumel, Wamel, Beneden Leeuwen, Boven Leeuwen, Druten, Puiflijk, Afferden, Deest, Horssen, Alphen, Maasbommel, Appeltern en Altforst en de grotere stad Wijchen.

Het Maas-en-Waals dialect is sterk op het Brabants geënt en redelijk representatief voor het rivierengebied.

Aan het eind van de twintigste eeuw raakt het gebied zeer in trek als overloop van de Randstad. Historische dijkdorpjes zijn gewild bij Nederlanders die rust en ruimte zoeken, maar toch relatief snel in de Randstad willen zijn.

Inhoud

[bewerk] Accommodaties

Wilt u er even lekker tussen uit? U kunt uw verblijf doorbrengen in een hotel, herberg, camping of vakantiepark.

In de prachtige omgeving en natuur van Land van Maas en Waal kunt u optimaal genieten van uw rust. Er zijn genoeg mogelijkheden om de prachtige natuur te combineren met een aangenaam verblijf.

Onderstaande vindt u een aantal accommodaties waar u een uitstekend verblijf zult hebben:

[bewerk] Arrangementen

In het Land van Maas en Waal vindt u een groot aanbod van bedrijven, hotels, campings, winkels en restaurants, met Wijchen als bedrijvig centrum.

U wilt fietsend of wandelend het Land van Maas ontdekken? Dat kan! Hotel 't Veerhuisbiedt u een keur aan arrangementen Hotel De Twee Linden biedt u een [http://www.recreatief.nl/trips/fietsen_wandelen/fietsen/fietsen_in_gelderland/fiets_of_wandel_arrangement_van_hotel_de_twee_linden_beneden_leeuwen


.php Fiets of wandelarrangement] aan. Golden Tulip Val Monte heeft voor u een leuk Wandel- en Fietsarrangement.

Wilt u er even tussen uit? Een weekendje genieten in Golden Tulip Val Monte is zeker de moeite waard. Culinair genieten doe je bij het Wijnfort. Zij bieden u diverse arrangementen op culinair gebied.

Klikt u voor meer leuke uitjes in het land van Maas en Waal op:

Ontdek het Land van Maas en Waal

[bewerk] Bezienswaardigheden

Ruïne Batenburg
Ruïne Batenburg
De tuinen van Appeltern
De tuinen van Appeltern

Het Land van Maas en Waal, dat in 1967 zo prachtig bezongen werd door Boudewijn de Groot, ligt letterlijk tussen de rivieren Maas en Waal. Dijkdoorbraken en overstromingen hebben dan ook duidelijk hun sporen nagelaten in het landschap. Uitkijkend over het water ervaar je de macht en de kracht van het water en het belang van dijken die het gebied moeten beschermen tegen overstromingen. Er valt veel te bezichtigen in het land van Maas en Waal. In het land van Maas en Waal vindt u uitgestrekte boomgaarden, prachtige dijkoevers, zandvlaktes, vennetjes, kastelen, ouderwetse en antieke stoongemalen en pittoreske molens.

Brengt u eens een bezoek aan het kasteel Ruïne Batenburg. Dit kasteel behoorde tot de belangrijkste en oudste kastelen van Gelderland. In 1794 werd het kasteel door de Franse troepen grotendeels verwoest.

Ook een tip is om een dag naar Wijchen te gaan, een gevarieerde stad waar veel te doen is!

Ook de de tuinen van Appeltern, kasteel Hernen en het Gunnera Hof zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen.

[bewerk] Ruïne Batenburg

De ruïne van kasteel Batenburg staat aan de rand van het stadje Batenburg. Het kasteel was een van de belangrijkste van Gelderland maar in 1794 is het door Franse troepen voor een groot deel verwoest. Wat er nog van overbleef, raakte steeds verder in verval, maar is door de begroeiing langzamerhand een mooi idyllisch plaatje geworden. Sommige delen van het kasteel zijn nog intact gebleven.

[bewerk] De tuinen van Appeltern

De Tuinen van Appeltern is de benaming van een Nederlands complex van modeltuinen dat zich in de Gelderse plaats Appeltern, nabij Nijmegen/Wijchen, bevindt. Het ruim 12 hectare grote complex bestaat uit 180 showtuinen die deels zijn ontworpen door initiatiefnemer en hovenier Ben van Ooijen. Ook zijn tuinen ontworpen door tuinontwerpers, groen-auteurs en tuinarchitecten. De oorspronkelijke naam was 'Informatietuinen Appeltern'. In 2001 is de naam gewijzigd in 'De Tuinen van Appeltern'.

[bewerk] Kasteel Hernen

Kasteel Hernen is een Nederlands kasteel uit de 14e eeuw. Het kasteel ligt in het zuiden van Gelderland, in het dorp Hernen (gemeente Wijchen), in het uiterste westen van het Rijk van Nijmegen. Het is waarschijnlijk rond 1350 ontstaan, en bestond toen slechts uit een woontoren (donjon). Later is het herhaaldelijk uitgebreid, waarbij de vroegere binnenplaats steeds meer werd volgebouwd. De woontoren is in de 18e eeuw ingestort.

Het kasteel is sinds de 17e eeuw niet meer bewoond en is ook nooit belegerd. Mede daardoor is er weinig aan verbouwd, en is het goed bewaard gebleven. Het beschikt als enige kasteel in Nederland over overdekte weergangen.

In 1883 werd het gekocht door de familie Den Tex. Een dochter schonk het kasteel in april 1940 aan de Stichting Vrienden van de Gelderse Kasteelen die speciaal hiervoor werd opgericht. Een gedeelte van het kasteel is toegankelijk; in een ander deel is de A.A. Brediusstichting gevestigd.

In 1968 werd onder andere op dit kasteel de televisie-serie Floris opgenomen

[bewerk] Gunnera Hof

De Gunnera Hof is een combinatie van een boomgaard en prachtig aangelegde tuin. Vanuit het tuinhuis is er een mooi uitzicht over één van de drie vijvers.


[bewerk] Kasteel van Wijchen

Het Kasteel van Wijchen is een aanrader als men een dag naar Wijchen gaat. Hier zit onder andere een groot museum en het kasteel zelf is de grootste in de omgeving.

[bewerk] Familieuitjes

U wilt graag een gezellig dagje uit met de hele familie? Dat kan in het land van Maas en Waal!

Brengt u een bezoek aan de tuinen van Appeltern. Het grootste en meest veelzijdige tuinideeënpark van Europa. 't Oude Ambacht Tin betekent een samensmelting van vakmanschap en nostalgie. Bij hen kunt u terecht voor exclusieve relatiegeschenken en gebruiksvoorwerpen. De schaal van het landskampioenschap voetballen in de Eredivisie is hun product. In het land van Maas en Waal vindt u ook een groot kinderparadijs! Daar kunnen uw kinderen klimmen en klauteren, glijden en springen. Binnenspeeltuin Wamelland is voor kinderen van alle leeftijden. KOM SPELEN!

Solex rijden, steppen, fietsen of wandelen en Nijmegen verkennen? Doe Nijmegen biedt u Steparrangementen aan.

Voor meer leuke gezinsarrangementen kunt u kijken op Gezinsuitje.nl

[bewerk] Fiets & Wandeltochten

GPS Route Wijchen-Xanten
GPS Route Wijchen-Xanten
Maas en Waalse Dijkenloop
Maas en Waalse Dijkenloop

Fietsen en wandelen zijn hier de beste manieren om te bewegen met uitzicht op landerijen, water, rivier of de daken van de dijkhuisjes, rood of riet. U kunt hier een actieve en schitterende fietstocht of wandeltocht maken.

Land van het Maas en Waal heeft fiets en wandelroutes voor u:

[bewerk] GPS Route Wijchen-Xanten

Een fietstocht vanuit Wijchen naar Xanten (Duisland),en weer terug naar Wijchen. Na Xanten gaat de tocht richting Aalten, en dan zijn we inmiddels weer aanbeland in Nederland. Vervolgens gaat u door het Montferland, en komt u bij de plaats 's Heerenberg. Het laatste stuk van de tocht gaat u dan langs de rivier de Waal weer terug naar Wijchen Een uitdagende tocht langs zeer uiteenlopende omgevingen. Het asfalt in Duitsland is zeer glad en prettig te berijden.

[bewerk] Maas en Waalse Dijkenloop

Als je het Land van Maas en Waal alleen maar kent als aanstekelijke meezinger van Boudewijn de Groot, kun je jaarlijks het 1e weekend van september het échte Land van Maas en Waal ontdekken. Als je eerder meedeed, weet je al wat - dankzij de dijken - de aantrekkingskracht is van de Maas en Waalse Dijkenloop: een volledig geasfalteerd, verkeersvrij en zeer afwisselend parkoers. Schitterende vergezichten vanaf de kronkelige dijken met onderweg veel gevarieerde muziek, enthousiast publiek en gastvrije doorkomsten in de dorpen, maken je deelname aan dit Run 'n Rollfeest tot een unieke ervaring. Ook volgens 's werelds meest gelezen loopblad Runner's World (oktober 2004) is het parkoers van een ongeëvenaarde schoonheid.

[bewerk] Land van Maas en Waal

De route begint op een parkeerplaats tussen het vestingstadje Heusden en het dorp Oud Heusden. Fietsend ga je de Heusdense brug over en volgt de kronkelige dijk naar Wijk en Aalburg en Veen. Daar ga je de pont over (DENK EROM NIET OP ZONDAG !!) via de dijk naar Poederooijen en daarna naar Zuilichem Daar de Waaldijk op met mooie vergezichten tot Gameren de dijk af en dan via het fietspad langs de provinciale weg naar Ammerzoden langs het kasteel. In Ammerzoden weer de Maasdijk op tot het pontje van Herpt (vaart ook op zondag) terug naar Heusden. Heusden is een prachtig vestingstadje wat daarna te voet kan worden verkend.

[bewerk] Musea

[bewerk] Recreatiegebieden

Recreatiegebied De Gouden Ham
Recreatiegebied De Gouden Ham

Land van Maas en Waal heeft een prachtig recreatiegebied "De Gouden Ham". U kunt hier genieten van de rust maar ook actief bezig zijn met de watersportactiviteiten.

[bewerk] Recreatiegebied De Gouden Ham

De Gouden Ham is een uniek waterrecreatiegebied aan de Maas, tussen Maasbommel en Appeltern, waar rust- en actiezoekers, landrotten en waterratten zich uitstekend zullen vermaken. U kunt hier heerlijk luieren, vissen, zwemmen en kanovaren, maar ook het vogelreservaat Moringerwaarden is uw bezoekje waard! De Gouden Ham is het hele jaar - gratis - geopend. Toegankelijk van 6.00 uur tot 22.00 uur. Honden zijn niet toegestaan.


[bewerk] Restaurants

Gezellig uit eten met de familie? In Pannenkoekenhuis ‘t Sprookjeshof kunt u gezellig met uw kinderen genieten van de heerlijke bereide pannekoeken. U kunt ook Alladin, sneeuwwitje en assepoester tegenkomen. Voor kinderen is er een “onderwater” paradijs. Restaurant Moeke Mooren kunt u Hollands dineren met prachtig uitzicht over de oude Maas. Voor diegenen die van vis houden of vegetarisch zijn, is restaurant ‘Le Maquisard’ de beste optie voor u. Hotel Restaurant 't Veerhuis dineren in de uiterwaarden van de Waal in de sfeervolle serre met prachtig uitzicht op de stad Tiel en de rivier de Waal. Op het Marktplein te Wijchen zitten tal van cafe's.

[bewerk] Sport

Sport is leuk en goed voor uw gezondheid. Land van Maas biedt u mogelijkheden op recreatief en sportief gebied. In Waterskischool 'de Uitvliet' kunt u zich uitleven met allerlei gezellige, spannende en sportieve activiteiten. Subtropisch zwemparadijs De Meerval in Wijchen is een modern binnenbad met allerlei leuke attracties zoals bijvoorbeeld de lange glijbaan, het buitenbadje en de stroomversnelling.

In het Land van Maas en Waal kunt ook bowlen in Bowlingcentrum De Molen of midgetgolf spelen in BurgGolf Wijchen en De Tabaksplant

[bewerk] Steden & Dorpen

Zoals de naam al aangeeft is onze gemeente te vinden in het meest westelijke deel van het Land van Maas en Waal en telt ongeveer 18.300 inwoners. De rivieren de Maas en de Waal vormen zowel in zuidelijke als in noordelijke richting de natuurlijke grens. De regio omvat de twee gemeenten West Maas en Waal en Druten met daarin de plaatsen Dreumel, Wamel, Beneden Leeuwen, Boven Leeuwen, Druten, Puiflijk, Afferden, Deest, Horssen, Alphen, Maasbommel, Appeltern en Altforst en Wijchen.

De grootste stad is Wijchen met 40.000 inwoners.

Deze plaatsen hebben ieder hun eigen karakter, dat wordt bepaald door de rivier waaraan zij liggen.

[bewerk] Theaters & Bioscopen

Bent u dol op theatervoorstellingen of de nieuwste films in de bioscoop?

Ook kunt u naar 't Mozaik, dat is de stadsschouwburg van Wijchen.

In bioscoop Cine Twins Malden en Cinema Roma Wijchen kunt u kijken naar de nieuwste films. In het Agora Theater kunt u de mooiste voorstellingen en shows zien.

[bewerk] Uitgaan

Gezelligheid vindt u in het land van Maas en Waal. Bezoek het gezellige Swing Café de Arend en ga even lekker wat drinken in het Havencafé Plexat.

Ook kun je aan de Maas bij Wijchen naar cafe's en dergelijke gaan.

Midden in Altforst stond discotheek 'De Kikvorsch', een van de weinige uitgaansmogelijkheden in het Land van Maas en Waal, waar zo'n beetje elke jongere uit dit gebied is uitgeweest. Deze discotheek zal binnenkort verbouwd worden tot een parenclub. Altforst is het startpunt van de Dijkenloop, een jaarlijks terugkerende marathon over de dijken van West Maas en Waal, die deelnemers trekt vanuit heel Nederland. Daarnaast zijn er ook twee disco's in het centrum van Wijchen. Ook in het westelijke deel zit een disco.

[bewerk] Winkelen

Bent u dol op winkelen, boodschappen doen op Koopavond of lekker geld uitgeven op Koopzondag? Dan is het centrum van het land van Maas en Waal de ideale regio voor u. Bezoekt u ook eens het winkelcentrum Woondrome in Wijchen. Daarnaast zitten er ruim 150 winkels in het centrum van Wijchen!

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen