Landerd

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Landerd een gemeente in de provincie Noord-Brabant. De gemeente telt 14.739 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 70,68 km² (waarvan 0,32 km² water) dat tot het landelijk gebied binnen de Stedelijke Regio Uden-Veghel behoort. Deze (nieuwe) gemeente is na een gemeentelijke herindeling ontstaan per 1 januari 1994.

[bewerk] Historie

Vanwege een gemeentelijk herindeling begin jaren 1990 in Noordoost-Brabant is de gemeente Zeeland samengevoegd met de gemeente Schaijk, waarvan ook Reek deel uitmaakte tot een nieuwe gemeente Landerd, die per 1 januari 1994 werd gesticht. Zeeland werd de hoofdplaats van deze nieuwe gemeente. Het gemeentehuis is dan ook in Zeeland gevestigd.

[bewerk] Trivia

In Carnavalstijd zijn er diverse carnavalsactiviteiten in Landerd. De grote Moeslandse optocht op carnavalsmaandag in Schaijk, in deze optocht doen ruim 25 grote praalwagens (waaronder die van de jeugdoptocht op zondag), vele loopgroepen en individuele mee, wat deze optocht tot een van de grootste in de omgeving maakt. In het dorp Zeeland wordt ca. 3,5 weken na de Carnaval op zondag een zogeheten Halfvastenoptocht gehouden, die (vaak prijswinnende) carnavalswagens, loopgroepen en muziekgroepen trekt uit de wijde omgeving.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Landerd; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Landerd"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen