Landgraaf (gemeente)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Landgraaf is een gemeente in het zuiden van Limburg. De gemeente telt 38.800 inwoners en heeft een oppervlakte van 24,68 km² (waarvan 0,10 km² water).

Inhoud

[bewerk] Algemene Informatie

Kernen De gemeente Landgraaf is in 1982 ontstaan door samenvoeging van de vroegere gemeenten Nieuwenhagen, Schaesberg en Ubach over Worms (vroeger ook wel de SUN-gemeenten genoemd). In 1986 is besloten om de naam Landgraaf ook als plaatsnaam te gebruiken, omdat de meeste kernen aaneen gegroeid waren. Deze ontwikkeling is voortgekomen uit de mijnbouw in de streek die gedurende de 20e eeuw voor een bevolkingsexplosie heeft gezorgd. In tegenstelling tot de buurgemeenten Heerlen en Kerkrade, die een soortgelijke ontwikkeling hebben ondergaan, heeft Landgraaf echter geen stedelijk karakter gekregen.

Formeel gezien is Landgraaf tegenwoordig één kern, maar feitelijk gezien bestaat de gemeente nog steeds uit aparte kernen. Rimburg is het meest oostelijke kerkdorp van de gemeente en heeft het karakter van een klein dorp het meeste weten te behouden.

Woonkernen: Schaesberg,Waubach,Nieuwenhagen,Rimburg.

Deze kernen zijn daarnaast opgedeeld in verschillende wijken, waaronder: Klinkerkwartier, Abdissenbosch, Parkheide, Eikske, Groenstraat, Heiveld, Hoefveld, Kakert, Lauradorp, Leenhof, Nieuwenhagerheide en Oude Heide.

[bewerk] Overnachtingen

 • Party Center Hotel Restaurant Landgoed Overste Hof

Overstehofweg 14/16, Landgraaf


 • Hotel Landgraaf Restaurant Sfeer

Heerlenseweg 1, Landgraaf


 • Hotel Winselerhof/Restaurant Pirandello & Luigi's Trattoria

Tunnelweg 99, Landgraaf


 • De Poort van Gravenrode

Doctor Calsstraat 100, Landgraaf

[bewerk] Dagje Uit

Voor een dagje uit, kunt u eens gaan kijken bij Snowworld. Klik op onderstaande link voor een 'sneakpeak'

Snowworld

Ook de Wereldtuinen Mondo Verde is een leuke attractie; Een wandeling door de wereldtuinen Mondo Verde is een hele ontdekkingsreis. De tuin bestaat uit de volgende delen: Japan, China, vogelparadijs, Rusland, Foliesbos, woestijn, Alcazar, Portugal, Alhambra, Engeland, de tropen, Italië en Marokko. Ieder deel heeft zijn eigen kenmerken. Het is ook mogelijk om diverse soorten arrangementen te reserveren.

[bewerk] Avondje Uit

 • Las Vegas (discotheek)

Sunplein 2, Landgraaf

[bewerk] Bedrijfsuitje

Bedrijfsuitje in Limburg

[bewerk] Fun Shopping

Voor funshopping kunt u het best een bezoekje brengen aan de woonboulevard in Heerlen.

Koopzondagen 2007:

Schaesberg:

21 oktober

11 november

25 november

9 december

16 december

23 december

30 december

Nieuwenhagen:

30 september

2 december

16 december

23 december

30 december

Ubach over Worms:

14 oktober

16 december

23 december

[bewerk] Kunst en Cultuur

Landgraaf heeft vooral naam gemaakt als de plek waar jaarlijks Pinkpop georganiseerd wordt, dit gebeurt op het evenemententerrein Megaland. Tevens vinden op hetzelfde terrein jaarlijks nog vele andere evenementen plaats en worden er concerten gegeven, in het verleden onder meer door de Rolling Stones en Bon Jovi.

Landgraaf heeft de beschikking over 's werelds grootste binnen skipiste SnowWorld, waar het hele jaar door geskied en gesnowboard kan worden en themapark Mondo Verde, gesitueerd rond het Kasteel Strijthagen.


 • Sinds 17 juni 2007 heeft Landgraaf een eigen volkslied. Het lied werd voor de eerste keer gezongen tijdens 'Beleef Landgraaf',een manifestatie georganiseerd in het kader van Landgraaf25.

Tusje busj en greune weie Kiekt d’r Watertoere euver ‘t land Ziet ing hei mit glinstrend zilverzank Ze huurt de klokke, de sjutterie En dinkt: ‘in Landgraaf, doa most te zië’. Mienge sjtad broest van ‘t lèeve Joa mieng sjtad hat alles wat ich wil. Mienge sjtad hèet ee karakter, Gèt modern en gèt van oma Til En as ich ’saoves ing rungde loop, Dink ich: ‘in Landgraaf doa is ’t good’. Van ’t Iksjke bis in Rimburg, Van d’r Sjeet bis an de Duutsje grens. Likt ing plek um good te leëve, Likt ing plek woa sjte van alles kins. Oet drie kling dörper, grujde ing sjat; Dat is mie Landgraaf, dat is mieng sjtad

[bewerk] Sport en Recreatie

In Landgraaf zijn verschillende sporten te beoefenen, zoals bijvoorbeeld de Hengelsport, Fitness, Tennis enzovoort. Zelfs skieen, in Snowworld is te beoefenen.

[bewerk] Vervoer

Met de auto is Landgraaf bereikbaar via de A76, afslag N 281 of N 299.

Met het openbaar vervoer is Landgraaf makkelijk te bereiken per trein.


Vanuit richting Arnhem

Reisduur; 2 uur en 45 minuten, 2x overstappen, 1x in Den-Bosch, 1x in Heerlen.


Vanuit richting Utrecht

Reisduur; 2 uur en 15 minuten, 1x overstappen in Heerlen.


Vanuit richting Amsterdam

Reisduur; 2 uur en 45 minuten, 1x overstappen in Heerlen.

[bewerk] Fiets en Autoverhuur

Fietsverhuur

 • Brandhof Bikes

Brandhofstraat 9, Landgraaf


 • Hotel Winselerhof

Tunnelweg 99, Landgraaf


 • Landgoed Overste Hof

Overstehofweg 14, Landgraaf


Autoverhuur


 • Maschino Classic Cars V.O.F.

Heihofweg 18, Landgraaf


 • Zuidoost Verhuur En Distributie Bv

Minckelersstraat 4, Landgraaf


 • Souren Transport

Marconistraat 30, Landgraaf


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Landgraaf; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen