Langedijk

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Langedijk is een stad en een gemeente in de regio West-Friesland in de Nederlandse provincie Noord-Holland en ligt daar in het oude gewest Westflinge. De gemeente maakt deel uit van samenwerkingsregio Kennemerland. De gemeente telt 25.963 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 26,99 km² (waarvan 0,83 km² water).

De gemeente ligt tien kilometer ten noordoosten van Alkmaar. Deze afstand is berekend van centrum tot centrum. Pal ten oosten van Langedijk ligt Heerhugowaard. In feite liggen Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk tegen elkaar aan. Daardoor liggen de vele winkel-, sport-, en uitgaansmogelijkheden op zeer korte afstand. Langedijk zelf kan gekenmerkt worden als een verstedelijkte plattelandsgemeente.

[bewerk] Evenementen en recreatie

In 1980 werden in Langedijk de Negen Eeuwen Feesten gevierd, wegens de negen eeuwen bestaande benaming Langedijk. Uit dit feest ontstonden twee inmiddels traditionele feesten in de gemeente, de befaamde Beddenrace in Noord-Scharwoude en de Vrijmarkt in Broek op Langedijk.

Andere evenementen in de gemeente zijn onder andere de Nazomerfeesten van Sint Pancras en de Gondelvaart in Koedijk. Ook is de jaarlijks terugkerende "Zuid-Scharwouder" kermis een groot evenement in het dorp en in de regio. In het derde weekend van September loopt het dorp 3 dagen lang uit om dit te vieren.

In Langedijk is een groot natuur- en recreatiegebied gelegen. De Geestermerambacht genaamd, bestaand uit onder meer het water De Zomerdeel en natuurgebied de Kleimeer. Sinds 2001 wordt hier ook elk jaar een muziekfestival georganiseerd, het Indian Summer Festival. Grote namen als Anouk, Kane, Within Temptation, Fedde le Grand, Victor Coral, DJ Chuckie e.a. traden al op tijdens dit openluchtdancefestijn.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Bezienswaardig is de neogotische kerk Sint Jan de Doper in Noord-Scharwoude. De kerk, ontworpen door architect P.J. Bekkers, werd voltooid in 1906, en ingewijd op 28 april 1907.

De gemeente Langedijk is bekend om de cultuurhistorische agrarische en waterrijke omgeving. Tuinbouw, met name koolteelt, vond plaats op vele kleine eilanden. De gemeente werd ‘het rijk der duizend eilanden’ genoemd. Na de verkaveling is een klein deel behouden gebleven in het Oosterdelgebied. Herkenbaar is ook de authentieke lintstructuur van de dorpen. De moderne woonwijken aan de buitenzijden van het lint zijn harmonieus in verband gehouden met het bestaande dorpse karakter. De geschiedenis van tuinbouw in het gebied is te zien in het museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk.

Monumenten: De Stier in Noord-Scharwoude voor gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog, en een monument in Sint-Pancras voor twintig Nederlandse gevangenen die er werden gefusilleerd in het voorjaar van 1945.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Langedijk; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Langedijk"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen