Langstraat

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Langstraat is een streek in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, die eeuwenlang het centrum vormde van de Nederlandse schoen- en lederproductie. Het hart van de Langstraat is het stadje Waalwijk, waar ook het Nederlands Leder en Schoenen Museum is gevestigd. Het is een tamelijk groot gebied dat grofweg ligt tussen Geertruidenberg en 's-Hertogenbosch.

Ter herinnering aan de rijke geschiedenis van de Langstraat wordt ook elk jaar de 80 van de Langstraat gelopen. Deze wandeltocht is een zogenaamde Kennedymars met een lengte van 80 km. De tocht dient binnen 20 uur, wandelend of marcherend, te worden afgelegd. Hardlopen is niet toegestaan, snelwandelen mag wel. Klikt u hier voor de pagina Langstraat (natuurgebied)

[bewerk] Tip

Klikt u hier voor de leukste uitjes in de Langstraat

[bewerk] Geschiedenis

De leer- en schoennijverheid in de Langstraat kende grote bloeiperioden, met name in het begin van de 19e eeuw, maar ook diepe dalen. De oprichting van de E.E.G. leidde vanaf eind jaren '50 de neergang van deze industrie in. In de Langstraat is nu ook nauwelijks nog sprake van een schoenenindustrie. Het handelscentrum is tegenwoordig meer gevestigd in Nieuwegein bij Utrecht. Desondanks worden Nederlandse schoenontwerpers nog steeds internationaal gewaardeerd.

De Langstraat is wel nog steeds het belangrijkste leercentrum van Nederland. Dat komt vooral doordat het gunstig is gelegen aan de rand van een bos, met voldoende water in de buurt, waardoor het heel geschikt was voor leerlooien. De huiden moesten namelijk worden bewerkt in een loogbad waar gemalen eikeboomschors aan was toegevoegd (eeklooistof). Daarna werden er vooral schoenen en portemonnees van gemaakt, wat grotendeels handwerk was.

[bewerk] Spoorlijn

In de periode 1886-1890 werd de spoorlijn Lage Zwaluwe - 's-Hertogenbosch aangelegd. Deze spoorlijn, officieel Langstraatspoorlijn genoemd, staat bekend als de halve-zolen lijn, omdat er leer en schoenonderdelen over werden vervoerd. Schoenverkopers gingen met het halve-zolenlijntje naar 's-Hertogenbosch - eigen auto's had men nog niet - en van daar uit verder het land in. In de bagage had men dan de schoenmodellen, die men probeerde aan de man te brengen.

In deze lijn lag de 600 meter lange Moerputtenbrug, die sinds Oktober 2006 dienst doet als voetgangersbrug. Ook andere delen van de spoorlijn zijn in de vroege jaren '80 van de 20e eeuw afgebroken en vervangen door een fietspad.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Langstraat; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen