Laren (Noord-Holland)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Laren is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 10.955 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 12,37 km² (waarvan 0,19 km² water). Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. Van oorsprong is het een brink- of esdorp.

Inhoud

[bewerk] Geografische Ligging

Laren ligt tussen Hilversum en Blaricum in de streek Het Gooi. Het dorp is bereikbaar via de A27 en de A1.

[bewerk] Natuur

  • Westerheide
  • Zuiderheide

[bewerk] Bezienswaardigheden

In het hart van het dorp, aan de oude nog bestaande eng, troont de monumentale Sint-Jansbasiliek (1924). Er waren een zuster- en broederklooster.

[bewerk] Gebouwen

Rosa Spier Huis

[bewerk] Evenementen

  • Laren heeft tot de jaren '80 een katholiek stempel behouden als katholieke enclave in het Gooi, met de jaarlijkse Sint-Jansprocessie op de feestdag van de heilige, 24 juni, de enige processie ten noorden van de grote rivieren die na de Reformatie nog in het openbaar gehouden mocht worden.
  • Sinds de jaren '70 is er ook een jaarlijkse carnavalsoptocht.
  • weekmarkt iedere vrijdag op Plein 1945, in het centrum van het dorp. Markt van 11.30 tot 17.00 uur.
  • Hemelvaarttoernooi - ieder jaar is op hemelvaartsdag een recreatief volleybal grastoernooi op de velden van SV Laren georganiseerd door volleybalvereniging The Smashers.

[bewerk] Musea

Singer museum
Singer museum
  • Singer museum

In 1911 vestigde de Amerikaanse kunstverzamelaar William Singer zich in huize De Wilde Zwanen. Zijn villa en kunstverzameling vormden het startpunt voor het Singer Museum, tevens een theaterzaal (hier werden de zeer populaire tv-talkshows van Willem Duys gemaakt).

[bewerk] Sport

In Laren is het mogelijk vrijwel alle sporten te beoefenen. Van hockey, voetbal, squash, tot binnensporten als volleybal en turnen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Laren; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen