Leek (Groningen)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Leek (18.985 inwoners per 1 juli 2006, bron: CBS) is een gemeente in Noord-Nederland, in het Westerkwartier van de provincie Groningen. De gemeente beslaat een oppervlakte van 64 km², waarvan 0,63 km² water.

Het dorp is ontstaan bij de schans die hier in de Tachtigjarige Oorlog werd aangelegd.

De naam is ontleend aan de beek de Lek (of Leke). De plaats wordt soms ook nog wel De Leek genoemd. De inwoners van Leek zijn Leeksters.

Elk jaar op pinkstermaandag is er de Pinkstermarkt met kermis die al op vrijdag begint. Deze markt trekt vele duizenden bezoekers uit de verre omgeving.

[bewerk] TIP

Weekendje weg in Groningen

[bewerk] Bezienswaardigheden

Hoofdplaats van de gemeente is het gelijknamige dorp. Het grenst aan Drenthe en heeft als bekendste attractie het landgoed Nienoord. Op het landgoed ligt de borg Nienoord, waarin het Nationaal Rijtuigmuseum is gevestigd. In de kasteeltuin ligt de schelpengrot. Op het landgoed bevindt zich ook een recreatiepark met o.a. modeltreinen in verschillende schalen. Tevens is er een groot zwembad (deels overdekt, deels in de openlucht) en een windhondenrenbaan die in winter als ijsbaan gebruikt wordt. Op het landgoed Nienoord bevindt zich ook openluchttheater Podium Nienoord. Aan de rand van het landgoed is camping Westerheerdt gevestigd. Ten noordoosten van het dorp ligt het Leekstermeer (ook wel Zulthemeer). Vanaf dit meer kan men in de winter als er genoeg ijs ligt naar alle windstreken schaatsen.

De dorpen Tolbert, Lettelbert en Midwolde hebben bezienswaardige oude dorpskerken. In het centrum van Leek is eveneens een kleine kerk gevestigd, die wel als kapel van de vroegere bewoners van Nienoord kan worden beschouwd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel bezittingen en huizen van joden geconfisceerd. Ter nagedachtenis aan 71 gedeporteerden werd er de Samuël Levie Stichting opgericht. Deze stichting beheert nu in het voormalige schooltje een museum en is tevens een punt van melding van discriminatie. In Leek is ook nog een oude joodse begraafplaats.

Het industrieterein van Leek is zeer modern en leent zich graag voor innovatieve vernieuwingen. Zo wordt er gewerkt aan een systeem waardoor bedrijven elkaars "warmte" delen en proportioneren.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen